Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2009: Νεκρός στο καθήκον σε συμπλοκή στην Κυψέλη


Επί δύο μήνες ο 30χρονος ειδικός φρουρός της ομάδας «Δέλτα» Σπύρος Θεοδώρου έδινε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Είχε τραυματιστεί βαρύτατα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αδίστακτους κακοποιούς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 3ης Απριλίου 2009 στην Κυψέλη. Όμως δεν τα κατάφερε και η νεοσύστατη υπηρεσία θρήνησε ένα επίλεκτο μέλος της. Στην ίδια συμπλοκή είχε τραυματιστεί και ο 34χρονος συνάδελφός του Γιώργος Αναγνωστόπουλος.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο αστυνομικοί πήραν σήμα από το κέντρο της Αμέσου Δράσεως, να ελέγξουν έναν ύποπτο άνδρα, ο οποίος περιεργαζόταν ένα σταθμευμένο “Smart”, κοντά στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα έφτασαν λίγο αργότερα και, πράγματι, είδαν έναν ύποπτο στη συμβολή των οδών Σκιάθου και Σκόκου.

Tον πλησίασε ο Θεοδώρου, ενώ ο Αναγνωστόπουλος έμεινε πιο πίσω για να τον καλύπτει. Όμως τη στιγμή του ελέγχου, παρενέβη μια γειτόνισσα. «Αφήστε ήσυχο τον άνθρωπο, είναι γνωστός μου», είπε στους δύο αστυνομικούς και τα κλάσματα δευτερολέπτου που χρειάστηκαν για να στρέψουν το βλέμμα τους στη γυναίκα που φώναζε, απέβησαν μοιραία. Ο ύποπτος τράβηξε όπλο και πυροβόλησε τον Αναγνωστόπουλο, ενώ ένα δεύτερο άτομο, την παρουσία του οποίου δεν είχαν αντιληφθεί, πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής από πίσω στο κεφάλι τον Σπύρο Θεοδώρου.
Οι δράστες πήραν τα όπλα και τα κινητά τηλέφωνα των δύο αστυνομικών που σφάδαζαν αιμόφυρτοι στο οδόστρωμα και απομακρύνθηκαν με μια μπεζ μοτοσικλέτα. Ο Αναγνωστόπουλος πρόλαβε να συγκρατήσει μόνο ένα τμήμα της πινακίδας και λίγο αργότερα στήθηκαν μπλόκα για τον εντοπισμό της. Όμως οι δύο κακοποιοί κατάφεραν να εξαφανιστούν.
Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένως στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ενώ η 50χρονη γυναίκα που απέσπασε την προσοχή τους προσήχθη στην Ασφάλεια. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία, δεδομένου ότι η στάση της «επηρέασε δυσμενώς την ασφαλή διεξαγωγή του ελέγχου, με αποτέλεσμα οι δράστες να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό και να επιτεθούν σε βάρος των αστυνομικών».

Αργότερα υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας τής ήταν παντελώς άγνωστος. Τελικώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή. Η υπόθεση ανέδειξε ότι για ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας, ο αστυνομικός όχι μόνο δεν έχει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία, αλλά είναι εκ προοιμίου πιο «κακός» από οποιοδήποτε ύποπτο.
Στον «Ερυθρό Σταυρό» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Αστυνομία θα εξιχνιάσει την υπόθεση και θα παραδώσει τους δράστες στη δικαιοσύνη, αλλά και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Τσιατούρας. Το πρωί πήγε στο νοσοκομείο για να συμπαρασταθεί στους γονείς των δύο ειδικών φρουρών και ο πατέρας του Στάθη Λαζαρίδη, του ειδικού φρουρού ο οποίος έδινε τη δική του μάχη, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην ενέδρα των Ζωνιανών, ενάμιση χρόνο νωρίτερα.
Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος πήρε γρήγορα εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά για τον Σπύρο Θεοδώρου η μάχη ήταν άνιση. Την έδωσε για περισσότερο από δύο μήνες. Το πρωί της 5ης Ιουνίου ξεψύχησε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ερυθρού Σταυρού», από πολυοργανική ανεπάρκεια, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του νοσοκομείου, Ευαγγελία Βελέντζα.

Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες των αστυνομικών, οι δράστες, δύο αδέλφια από την Ουκρανία, είχαν χρησιμοποιήσει δύο πυροβόλα όπλα, ένα πιστόλι των 9 mm και ένα περίστροφο των 7,62 mm, ανατολικής προέλευσης. Μάλιστα ο 34χρονος Βιτάλι Καζάκοφ είχε «πλούσιο» παρελθόν και οι αρχές της χώρας του τον αναζητούσαν για ληστεία και υπεξαίρεση. Επτά μήνες μετά τη συμπλοκή στη Γκράβα, βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με αστυνομικούς στη Μεταμόρφωση, αλλά ξέφυγε με τη μοτοσικλέτα του, πυροβολώντας εναντίον τους.

Τον Φεβρουάριο του 2010 μετά από έφοδο της Ασφάλειας σε διαμέρισμα στο Πέραμα κατάφερε να ξεγλιστρήσει και πάλι, αρπάζοντας ένα διερχόμενο τζιπ, αλλά συνελήφθη ο αδερφός του και στην κατοχή του βρέθηκε το πιστόλι του άτυχου ειδικού φρουρού Σπύρου Θεοδώρου.
Ο Βιτάλι Καζάκοφ «μετακόμισε» στη Θεσσαλονίκη, όπου αισθανόταν πιο ασφαλής, συνεχίζοντας να ζει στην παρανομία. Στις 29 Απριλίου 2010, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, έφτασε μαζί με την Λιθουανή φίλη του στο σούπερ μάρκετ “Lidl” στον Εύοσμο. Το κατάστημα είχε κλείσει και οι υπάλληλοι καταμετρούσαν τις εισπράξεις. Φόρεσε κουκούλα, κατέβηκε από το κλεμμένο “Opel Astra” οπλισμένος σαν «αστακός» και έσπασε την πόρτα της εισόδου. Ακινητοποίησε τους υπαλλήλους, άρπαξε από τον υπεύθυνο όλες τις εισπράξεις και βγήκε με γρήγορα βήματα.

Όμως ένας γείτονας, που είχε δει τη σκηνή από το μπαλκόνι του, είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία και τα πρώτα περιπολικά είχαν ήδη φτάσει στον Εύοσμο. Ο Καζάκοφ καλύφθηκε πίσω από το αυτοκίνητο, όπου είχε αφήσει τη φίλη του. Οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά αυτός «απάντησε» με σφαίρες. Ακολούθησε «μάχη», κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον Ουκρανό κακοποιό, ο οποίος αν και σοβαρά τραυματισμένος, απασφάλισε μια χειροβομβίδα και την πέταξε εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από τα θραύσματα τρεις άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Ο Ουκρανός κακοποιός είχε πάνω του άλλα δύο γεμάτα πιστόλια των 9 χιλιοστών. Το ένα ήταν αυτό που είχε πάρει από τον αστυφύλακα Γιώργο Αναγνωστόπουλο στη συμπλοκή της Κυψέλης.

Η Λιθουανή φίλη του συνελήφθη και στο αυτοκίνητο, εκτός από τη «λεία» της ληστείας στο σούπερ μάρκετ, που ήταν 47.650 ευρώ, βρέθηκε ένα «Καλάσνικοφ» και άλλη μια χειροβομβίδα. Ο Καζάκοφ παρελήφθη από ασθενοφόρο, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν για το νοσοκομείο.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια