Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θα κάψει την κυβέρνηση το προσφυγικό - μεταναστευτικό;


Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Μπορεί η οικονομία να πηγαίνει καλά με τα ομόλογα να είναι κάτω του 1% και να δείχνει σημάδια βελτίωσης, το προσφυγικό όμως είναι το θέμα που καίει την κυβέρνηση, γιατί η οικονομία θα βρει τον βηματισμό της.
 

Στο προσφυγικό που από τον Αύγουστο οι ροές άρχισαν να αυξάνονται, η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε εξαπίνης, γιατί δεν πίστευε ότι θα της ερχόταν αυτό το πρόβλημα και ότι το πρόβλημα ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά εκτίμησε λάθος.
 

 Από τον Σεπτέμβριο που έχουν γίνει τόσα υπουργικά συμβούλια και έχουν εξαγγελθεί τόσες ρυθμίσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν δείχνει τίποτα να έχει μπει σε λειτουργία.  Τα κλειστά κέντρα που δεν θα είναι κλειστά, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κλειστά κέντρα, απλώς τα υπάρχοντα θα αλλάξουν όνομα, αλλά θα είναι αυστηρώς επιτηρούμενα. 
 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν θέλουν άλλες καινούργιες δομές και αντιδρούν μαζικά. Το προσφυγικό είναι ένα δύσκολο θέμα για τους νησιώτες και οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν πρέπει να εμπιστευθούν λάθος άτομα.
 

Μπορεί να ακούμε ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα διακόψει την συνεργασία της με την κεντρική κυβέρνηση, αλλά αυτά είναι ανοησίες και το πρόβλημα δεν λύνεται με τέτοιου είδους ανοησίες, απλώς το διογκώνεις.
 

Η Ευρώπη τι κάνει εδώ και χρόνια που σοβεί αυτή η κρίση; Πρώτον τρέμει να μην γίνει η Λιβύη μία νέα Συρία ακόμη πιο κοντά στα σύνορα της, δίνει χρήματα στον Ερντογάν γιατί ο πρόεδρος της Τουρκία ξέρει καλά την τέχνη του παζαριού, επέτρεψε τις χώρες του Βίζεγκραντ να κλείσουν τα σύνορα και δεν έκανε προσπάθεια να τιμωρηθούν αυτές οι καθόλου σωστές ενέργειες.  Ναι, η Ευρώπη έχει την γνωστή της ανία και ραθυμία, αλλά η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του 1990 που  δέχτηκε τους Αλβανούς και τους μετανάστες από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Τώρα η Ελλάδα έχει βγει από μία κρίση και το μεταναστευτικό μπορεί να απειλεί την όποια κυβέρνηση.
 

Δεν χρειάζονται λόγια που πυροδοτούν εντάσεις και από τους τοπικούς άρχοντες και από την κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει θέληση και ψυχραιμία, λύσεις υπάρχουν, διάθεση μάλλον δεν υπάρχει.
 

Ο έλεγχος  στις ΜΚΟ είναι θετικός  και πρέπει το κράτος να ξέρει τι κάνει η κάθε μία, γιατί μερικές νέμονται τα λεφτά της ΕΕ και κάνουν παιγνίδια στις πλάτες των προσφύγων.
 

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει οργάνωση, αλλά το προσφυγικό- μεταναστευτικό μπορεί να στιγματίσει μία ολόκληρη τετραετία.
 
πηγή: xronos.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια