Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θα σβήνουν φωτιές στην Κρήτη από… Σάμο – Τι ζητάει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων και πυροσβέστης Γιώργος Μαρκουλάκης

«Να ενημερωθεί ο Κυριάκος» ζητά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων και πυροσβέστης Γιώργος Μαρκουλάκης, αφήνοντας αιχμές για τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. «Φωτιά» έχουν
πάρει οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης από τις προθέσεις της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την έδρα του συντονιστή επιχειρήσεων για το νησί στη… Σάμο. Όσο και αν ακούγεται παράλογο, αυτό προβλέπεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 82, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ορίζονται 6 συντονιστές επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος. Για την Περιφέρεια της Κρήτης δεν προβλέπεται ξεχωριστός συντονιστής, αλλά η υπαγωγή του νησιού στον συντονιστή που θα εγκατασταθεί στην άλλη άκρη της χώρας και συγκεκριμένα στη Σάμο. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στην Κρήτη χαρακτηρίζουν τρελό τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Φανταστείτε σε ένα μεγάλο γεγονός στην Κρήτη, με την έκταση του νησιού, με τις 30 πυροσβεστικές υπηρεσίες και με πάνω από 1.000 πυροσβέστες, να αναμένονται οι οδηγίες του συντονιστή από τη Σάμο, τονίζουν στην «Εφ.Συν.» οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν τη μάχη σε κάθε δυσάρεστο συμβάν. Και ειδικά σε μια περιφέρεια που έχει χτυπηθεί σφοδρά από τις φωτιές αλλά και την κακοκαιρία το τελευταίο διάστημα, θρηνώντας 5 νεκρούς και δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης μόνο τον τελευταίο χρόνο.
«Γαλάζια» κόντρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία για τον αποκλεισμό της Κρήτης από την κατανομή των συντονιστών οφείλεται σε εσωτερικές έριδες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και συγκεκριμένα στην κόντρα του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χανίων Γιώργο Μαρκουλάκη, ο οποίος είναι και διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Βρυσών στον Αποκόρωνα Χανίων. Ο ίδιος ο κ. Μαρκουλάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», κάνει λόγο για ευθεία υποβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών της Κρήτης. «Δεν στέκει αυτό, δεν μπορεί να συντονίζεται από τη Σάμο το επιχειρησιακό έργο της Κρήτης», αναφέρει ο κ. Μαρκουλάκης και συμπληρώνει πως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έχει ταχθεί αρνητικά ως προς τη συγκεκριμένη απόφαση. «Υπάρχει εμπάθεια με την Κρήτη, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το θέμα και όταν ενημερωθεί θα αλλάξει τη συγκεκριμένη απόφαση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαρκουλάκης, στρέφοντας ευθέως τα βέλη του κατά του Νίκου Χαρδαλιά, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που ελήφθησαν σε μια επιτροπή χωρίς να πάρουν καν υπόψη τους τη γνώμη του αρχηγού της Πυροσβεστικής.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια