Καούρες: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να απαλλαχθείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα


τα κλασσικά συμπτώματα της καούρας περιλαμβάνουν κάψιμο στον λαιμό, στο στήθος ή ακόμα και ψηλά στην κοιλιακή χώρα, αφού έχουμε φάει.

Καούρες προκαλούνται όταν έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά ο σφιγκτήρας του οισοφάγου, που σταματάει τα γαστρικά υγρά από το να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Επιπλέον, στα άτομα που είναι υπέρβαρα, μπορεί να ασκείται ακόμα περισσότερη πίεση στην περιοχή, κάνοντας τον σφιγκτήρα να δυσλειτουργεί. Τέλος, τα φαγητά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών, όπως και τα τηγανητά, διασπώνται πιο αργά στο στομάχι, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή γαστρικών υγρών.

Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα από τις καούρες, δείτε ποιες τροφές είναι καλό αποφεύγετε ή να καταναλώνετε με μέτρο:
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας οινοπνεύματος μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα για καούρες.
  • Προσοχή στον καφέ και στα ανθρακούχα: Για να μην ταλαιπωρήστε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της καούρας, καλό είναι, συνιστούν οι ειδικοί, να αποφεύγεται να πίνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή αναψυκτικών με ανθρακικό.
  • Πικάντικα φαγητά: Όσα φαγητά είναι καυτερά και επομένως πικάντικα, καθώς περιέχουν πολύ πιπέρι ή τσίλι, καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς οξύνουν το πρόβλημα.
  • Ντομάτες: Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ενώ έχουν και υψηλό βαθμό οξύτητας, που ανεβάζουν το γαστρικό οξύ από το στομάχι στο στόμα. Το ήμισυ του παντός είναι να μην καταναλώνετε ντομάτες σε υπερβολικές ποσότητες.
  • Χυμοί: Οι περισσότεροι φρέσκοι χυμοί ενοχοποιούνται για τις καούρες, αφού σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι όξινα.
  • Δυόσμος: Μην τρώτε φαγητά που περιέχουν δυόσμο, καθώς πολλοί μελετητές τον κατατάσσουν στο νούμερο ένα τρόφιμο που προκαλεί καούρα.
  • Πολλά λιπαρά: Σχεδόν όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι όξινες, μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα του καψίματος στο στομάχι. Έτσι μην τρώτε τυρί, ξηρούς καρπούς, μπριζόλες και άλλα.


Πηγές: webmd.com, healthmag.gr