Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΕΥΠΣ: Προσμέτρηση της ειδικής εισφοράς 1% που παρακρατείται για το Τ.Π.Δ.Υ.


Διαβάστε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Προσμέτρηση της ειδικής εισφοράς 1% που παρακρατείται για το Τ.Π.Δ.Υ. στον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος ή κατάργηση αυτής.

       Λόγω του νέου σχεδίου νόμου περί αναμόρφωσης του ασφαλιστικού που έχει προαναγγελθεί,  σας παραθέτουμε ένα σημαντικό θέμα το οποίο έχει πέσει στην αντίληψή μας και αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ),  που πλέον έχει ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., προκειμένου για την διευθέτησή του.

   Αναλυτικά σας ενημερώνουμε ότι με την παρ. 2β του άρθρου 38 του Ν.3986/2011, πέραν των προβλεπομένων κρατήσεων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθιερώθηκε και νέα μηνιαία κράτηση ειδικής εισφοράς ύψους 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των ασφαλισμένων του Ταμείου, προκειμένου για την ενίσχυσή του. 

    Η εισφορά αυτή όμως, δεν λαμβάνεται υπόψη στην ανταποδοτικότητα του συντελεστή επί του οποίου υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα μέχρι την 31/12/2013 (Ά μέρος υπολογισμού ),  ο οποίος συνδέεται  μόνο με την τακτική κράτηση, καθώς επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στην ατομική μερίδα των ασφαλισμένων που ισχύει μετά την 1/1/2014 (Β’ μέρος υπολογισμού), παρόλο που η αναλυτική πληροφορία φτάνει στο ΤΠΔΥ μέσω των αρχείων της ΕΑΠ.

    Αποτέλεσμα αυτού είναι η μη ορθή ανταποδοτικότητα των παροχών ως προς τις εισφορές των ασφαλισμένων του Ταμείου, όπως προβλέπεται στο διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) που ισχύει για το Ταμείο και υπάρχει εμφανής αδικία προς τους ασφαλισμένους του Ταμείου.

   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αρίθ. Αρ. Πρ.:Φ80020/οικ.29753/Δ15.531/30-6-2016 (ΑΔΑ:7ΛΟΨ65Θ1Ω-ΨΙΣ) εγκύκλιο της ΓΓΚΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, η ειδική τακτική μηνιαία κράτηση εισφοράς 1% επί των αποδοχών υπέρ του ΤΠΔΥ, εκτός του ότι δεν λαμβάνεται υπόψη στην αναμόρφωση του συντελεστή ανταποδοτικότητας επί του οποίου υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα μέχρι την 31/12/2013 (‘Α μέρος υπολογισμού), δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων, βάση των οποίων υπολογίζεται το Β’ τμήμα αυτού μετά την 1/1/2014, καθώς δεν θεωρείται από την εγκύκλιο ως τακτική εισφορά, με συνέπεια να μην ανταποδίδεται στον ασφαλισμένο και τα χρήματα να παραμένουν στα γενικά έσοδα του Ταμείου.

   Για να κατανοηθεί καλύτερα η απώλεια που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, παραθέτουμε ενδεικτικά παραδείγματα, που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο της Ομοσπονδίας μας, στα οποία φαίνεται το έλλειμμα στο εφάπαξ βοήθημα του ΤΠΔΥ  που υφίστανται οι συνάδελφοί μας, λόγω της μη προσμέτρησης της εισφοράς αυτής 1% στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων, βάση των οποίων υπολογίζεται το Β’ τμήμα αυτού μετά την 1/1/2014 και χωρίς να έχει υπολογιστεί η απώλεια που αφορά το πρώτο τμήμα του εφάπαξ βοηθήματος μέχρι την 31/12/2013.

    Για τον  υπολογισμό των παραδειγμάτων λήφθηκε υπόψη ως μη μεταβλητή  η παρακράτηση της εισφοράς 1% υπέρ ΤΠΔΥ που διενεργήθηκε  στο μισθολόγιο 12ου /2019, όπως προκύπτει με τον τρέχον βαθμό και χωρίς να ληφθούν υπόψη α) οι ωριμάνσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την διαγραφή του ασφαλισμένου, β) το τεχνικό επιτόκιο gk και γ) οι λοιπές παράμετροι που αυξάνουν το εφάπαξ βοήθημα σύμφωνα με τον ν.4387/2016.

   Ως εκ τούτου οι  πραγματικές απώλειες που θα προκύψουν θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παραθέτουμε, αφού οι υπολογισμοί μας γίνονται με σενάριο συντηρητικό και η αδικία είναι πασιφανής.

Παράδειγμα 1 :  Αξιωματικός με τον βαθμό του Επιπυραγού με 24 έτη υπηρεσίας σήμερα,  όταν συνταξιοδοτηθεί  θα έχει  37 έτη ασφάλισης (πραγματικά), θα έχει καταβάλει για  19 έτη εισφορές στην ατομική του μερίδα και εξαιτίας της μη προσμέτρησης αυτής, θα λάβει μικρότερο εφάπαξ βοήθημα κατά 6.150 Euro περίπου.

Παράδειγμα 2:  Πυρονόμος (Ανθυπασπιστής) με 21 έτη υπηρεσίας σήμερα, όταν συνταξιοδοτηθεί θα έχει 34 έτη ασφάλισης (πραγματικά), θα έχει καταβάλει για 18 έτη εισφορές στην ατομική του μερίδα και εξαιτίας της μη προσμέτρησης αυτής, θα λάβει μικρότερο εφάπαξ βοήθημα κατά 4.970 Euro περίπου.

Παράδειγμα 3: Πυρονόμος (Ανθυπασπιστής) με 29 έτη υπηρεσίας σήμερα, όταν συνταξιοδοτηθεί θα έχει 34 έτη ασφάλισης (πραγματικά), θα έχει καταβάλει για 11 έτη εισφορές στην ατομική του μερίδα και εξαιτίας της μη προσμέτρησης αυτής, θα λάβει μικρότερο εφάπαξ βοήθημα κατά 3.600 Euro περίπου.

Παράδειγμα 4: Πυροσβέστης με 12 έτη υπηρεσίας σήμερα και έχει θεωρηθεί ότι θα  προαχθεί σε Πυρονόμο (Ανθυπασπιστή),  όταν συνταξιοδοτηθεί  θα έχει 36 έτη ασφάλισης (πραγματικά), θα έχει καταβάλει για  30 έτη εισφορές στην ατομική του μερίδα και εξαιτίας της μη προσμέτρησης αυτής, θα λάβει μικρότερο εφάπαξ βοήθημα κατά 5.500 Euro.

       Προκειμένου για τη διόρθωση της αδικίας που αναφέραμε ανωτέρω, ενόψει του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που έχει προαναγγελθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, παρακαλούμε για την κατάργηση της άδικης αυτής εισφοράς που θεσμοθετήθηκε για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων που αντιμετώπιζε το Τ.Π.Δ.Υ. την δεδομένη χρονική στιγμή στο παρελθόν, εφόσον αυτοί εκλείπουν και την επιστροφή αυτής μέσω του εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους ασφαλισμένους του Ταμείου.

      Σε διαφορετική περίπτωση, να προσμετρηθεί η κράτηση αυτή στο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ως εξής: α) Για το Ά τμήμα υπολογισμού αυτού που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης µέχρι την 31.12.2013, να ληφθεί υπόψη στην ανταποδοτικότητα (αύξηση) του συντελεστή επί του οποίου υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα. β) Για το Β τμήμα υπολογισμού αυτού που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και εφ εξής, να περιλαμβάνεται  το ποσό αυτής  στην ατομική μερίδα των ασφαλισμένων.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια