Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πού μπορεί να οφείλονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις;



Σοβαρές εξάψεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις οι οποίες μπορούν να «μουσκέψουν» τα ρούχα και τα σεντόνια με ιδρώτα.

Συχνά οι εξάψεις, δηλαδή η απότομη αίσθηση ζέστης σε όλο το σώμα που συνοδεύεται από ερυθρότητα του προσώπου, δύσκολα διακρίνονται από τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οι αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης είναι πολλές και διαφορετικές και για να εντοπιστούν, ο γιατρός σας πρέπει να πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Κάποιες από τις γνωστές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι οι εξής:
  1. Λοιμώξεις: Η φυματίωση είναι μια λοίμωξη που συνδέεται συνήθως με νυχτερινές εφιδρώσεις. Αλλά και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά), μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα της μόλυνσης από τον ιό HIV.
  2. Καρκίνος: Η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από ένα μη-διαγνωσμένο καρκίνο έχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και υψηλό πυρετό.
  3. Φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ποσοστό από 8% έως 22% των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν κάποιο φάρμακο που παίρνετε, σας προκαλεί εφίδρωση.
  4. Ορμονικές διαταραχές: Η εφίδρωση και η έξαψη μπορεί να συνδέεται με διαταραχές ορμονών, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, το φαιοχρωμοκύττωμα (σπάνιος όγκος των επινεφριδίων) και το καρκινοειδές σύνδρομο.
  5. Υπογλυκαιμία: Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη ή χάπια για τον διαβήτη, μπορεί να έχουν υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που συνοδεύεται από εφίδρωση.
  6. Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, μπορεί να συμβούν και τη νύχτα και προκαλούν εφίδρωση.
  7. Ιδιοπαθής υπεριδρωσία: Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα ιδρώτα χωρίς καμία αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.


Πηγές: medicalnewstoday.com, onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια