Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έξι άγνωστες αιτίες που ευθύνονται για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα


Έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως πάθηση των εργαζομένων σε γραφεία.

Ωστόσο, οι μονότονες κινήσεις στο γραφείο δεν είναι η μοναδική αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Αντιθέτως, μπορεί να έχει και πολλές άλλες, ορισμένες από τις οποίες είναι εντελώς απρόσμενες.

Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 5% των ενηλίκων πάσχουν από αυτό, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Ο ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έναν χρόνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη θεραπείας αφήνει τον πάσχοντα με ατροφίες στην άκρα χείρα.

«Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, που προκαλούν πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα, όχι μόνο στον καρπό αλλά και στα δάκτυλα και την παλάμη».

Πού θα μπορούσαν να οφείλονται οι βλάβες της περιοχής;

Μεταξύ άλλων, στα εξής:
  1. Στις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις των χεριών (όπως αυτές που κάνουν οι δακτυλογράφοι και οι μάγειροι), καθώς και στις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών που εμπεριέχουν λαβή (π.χ. οι κινήσεις που κάνουν οι μπογιατζήδες). Η χρήση ηλεκτρικών μηχανημάτων και η καταπόνηση των καρπών επίσης μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξή του.
  2. Σε νόσο των αρθρώσεων ή των οστών, όπως η αρθρίτιδα (ιδίως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα). Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δομική συμπίεση του μέσου νεύρου και των άλλων δομών που βρίσκονται εντός του καρπιαίου σωλήνα. Όταν συμβεί αυτό, ο πόνος και οι δυσκολίες στις κινήσεις γίνονται πιο συχνά και μπορεί να εκδηλωθεί σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
  3. Σε ορμονικές αλλαγές. Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή μετά την εμμηνόπαυση, κατά την εγκυμοσύνη ή σε γυναίκες με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ειδικότερα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ η υπερδραστήρια υπόφυση (είναι ο αδένας του εγκεφάλου) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που επηρεάζουν την κινητικότητα, με συνέπεια την ανάπτυξη ή την επιδείνωση του συνδρόμου.
  4. Σε μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
  5. Σε παθήσεις ή τραυματισμούς του καρπού, όπως το διάστρεμμα, η εξάρθρωση, το κάταγμα, η διόγκωση, η φλεγμονή. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να τραυματιστεί το μέσο νεύρο και να εκδηλωθεί ή να επιδεινωθεί το σύνδρομο.
  6. Στο οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Παίδων του Σηάτλ ανακάλυψαν ότι το σύνδρομο μπορεί να είναι κληρονομούμενη διαταραχή. Παρότι σπανίως εκδηλώνεται σε ανηλίκους, τα λιγοστά παιδιά που το αναπτύσσουν, συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη ή μη φυσιολογική δομή ενός συνδέσμου του καρπού. Αυτή η έλλειψη έχει συσχετιστεί με το οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να περνά από γενιά σε γενιά.

Σε κάθε περίπτωση, «όσοι νιώθουν μουδιάσματα και “τσιμπήματα” στα χέρια ή τους καρπούς τους, πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό για αξιολόγηση».


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια