Εισαγγελέας για Ριχάρδο: «Άνθρακες» ο θησαυρός των κατηγοριών για τον τηλε-ενεχυροδανειστή

Σε φιάσκο καταλήγει η εντυπωσιακή επιχείρηση των αρχών που στήθηκε πριν από 11 μήνες για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού στη Τουρκία με πρωταγωνιστή τον τηλε-ενεχυροδανειστή Ριχάρδο
Μυλωνά και 62 ακόμα άτομα, τα οποία διαπομπεύτηκαν ως κατηγορούμενοι με κάποιους από αυτούς ανάμεσα τους και ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων να οδηγούνται για μικρό διάστημα στη φυλακή. Μάλιστα, οι αρμόδιες διωκτικές αρχές είχαν συμπαρασύρει στο ‘φούσκωμα’ της υπόθεσης και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε προβεί σε δημόσια δήλωση για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας.
Σήμερα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών  Ιωάννης Πιέρρος ζήτησε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την πλήρη απαλλαγή τόσο του Ριχάρδου όσο και των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρόταση που υπέβαλε στο δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητά την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, κάτι που επιβεβαιώνει με έγγραφο της και η ΑΑΔΕ.
Συνεπώς, το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απολογίες τους είχαν προφυλακιστεί επτά από τους συλληφθέντες οι οποίοι παρέμειναν λίγες μέρες μέσα στη φυλακή αφού οι συνήγοροί τους κατέθεσαν ενστάσεις επικαλούμενοι την τελωνειακή νομοθεσία.
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ο δικηγόρος
Απόστολος Λύτρας


Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Απ. Λύτρας αναφέρει:
«Η εισαγγελική πρόταση προς το συμβούλιο προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από το σύνολο των κατηγοριών που τους έχουν αποδοθεί, δηλαδή τόσο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, όσο και την ένταξη τους σε εγκληματική οργάνωση. Από την πρώτη στιγμή είχα μιλήσει για φιάσκο. Ο εισαγγελέας πρότεινε με βάση το νόμο. Πιστεύω ότι και το συμβούλιο θα συνταχθεί με την πρότασή του».