Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1996: “Πεδίο μάχης” η Ιονική τράπεζα στο Ηράκλειο Κρήτης

Tα χρέη και η απελπισία έκαναν ένα ήσυχο ζευγάρι, ληστές και παρ’ ολίγον δολοφόνους. Για να μην τους πάρουν οι τράπεζες το σπίτι, που έχτισαν μόλις έξι χρόνια πριν, σκέφτηκαν να «τα πάρουν»
αυτοί από τις τράπεζες. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαν σχεδιάσει. Η ληστεία εξελίχθηκε σε ένοπλη “μάχη” που είχε ως αποτέλεσμα τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους τον ληστή, τον φρουρό του υποκαταστήματος και έναν πελάτη. Η δικαιοσύνη αντιμετώπισε με επιείκεια το ζευγάρι, που είχε τρία ανήλικα παιδιά. Ο Σταύρος Παυλάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ η ποινή της Αγγελικής ακούστηκε σαν αθώωση: φυλάκιση 2,5 ετών με αναστολή.
Ο 38χρονος ναυτικός από τη Σκεπαστή Pεθύμνου είχε βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς από μέρα σε μέρα το σπίτι που είχε φτιάξει με την σύζυγό του θα έβγαινε σε πλειστηριασμό από την τράπεζα, ενώ τα χρέη τον είχαν “πνίξει”. Η απελπισία δεν τον άφηνε να δει καθαρά και η απόφαση για ληστεία σε τράπεζα του φάνηκε μονόδρομος. Έπεισε την 31χρονη Αγγελική ότι η ήταν η μόνη λύση στο πρόβλημά τους και έβαλε στο “στόχαστρο” το υποκατάστημα της Iονικής Tράπεζας στη λεωφόρο 62 Mαρτύρων στο Hράκλειο. Είχε πάει στο πρόσφατο παρελθόν ως πελάτης και είχε παρατηρήσει ότι ήταν αφρούρητο.

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου 1996, όταν το ανδρόγυνο έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο. Ο Σταύρος πήρε δύο πιστόλια και μικροποσότητα δυναμίτιδας και εισέβαλε στην τράπεζα με μια κουκούλα στο κεφάλι. Πίσω του ακολούθησε η γυναίκα του, φορώντας κράνος. Με γρήγορες κινήσεις ο 38χρονος άνδρας κατευθύνθηκε προς τα ταμεία. Με την απειλή των όπλων υποχρέωσε τους υπαλλήλους και τους πελάτες να ξαπλώσουν στο πάτωμα. “Ληστεία! Βάλε μου σε μια τσάντα 40 εκατομμύρια! Γρήγορα!”, είπε με δυνατή φωνή σε έναν ταμία, ο οποίος δεν είχε άλλη επιλογή. Γέμισε μια σακούλα με δεσμίδες από χαρτονομίσματα των χιλίων και των πέντε χιλιάδων δραχμών και του την έδωσε.
Σε λιγότερο από ένα λεπτό όλα είχαν τελειώσει. Έτσι, τουλάχιστον, πίστεψαν οι δύο ληστές και κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς την έξοδο. Ήταν η στιγμή που ανέλαβε δράση ο ένοπλος φρουρός της τράπεζας. Ο 25χρονος Επαμεινώνδας Βαρδάκης πετάχτηκε πίσω από μια κολόνα -όπου είχε κρυφτεί όταν είδε τους δύο κακοποιούς να εισβάλλουν- πρότεινε το όπλο του και φώναξε “Ακίνητοι!”. Όμως ο κουκουλοφόρος ληστής ήταν αποφασισμένος. Πυροβόλησε εναντίον του φρουρού, ο οποίος “απάντησε” στα πυρά. Το υποκατάστημα της Iονικής τράπεζας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Οι σφαίρες “καρφώνονταν” σε τοίχους και έπιπλα, ενώ υπάλληλοι και πελάτες ούρλιαζαν από τον τρόμο. Ο ληστής έπεσε χτυπημένος στο πάτωμα και τα χαρτονομίσματα απλώθηκαν γύρω του, μέσα στο αίμα. Είχαν τραυματιστεί ακόμη ο φύλακας της τράπεζας και ο πελάτης Γιώργος Φασουλάκης, 28 χρόνων. Όσοι βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα έπεσαν πάνω στον ληστή, για να “κλέψουν” λίγη από τη δόξα των αστυνομικών, που θα έφταναν από στιγμή σε στιγμή. Άρχισαν να τον χτυπούν, του πήραν το όπλο, του έβγαλαν την κουκούλα και τον έδεσαν με ένα σχοινί, μέχρι να φτάσει το πρώτο περιπολικό. Kάποιοι άλλοι έπιασαν τον συνεργό του. Μόλις του έβγαλαν το κράνος, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ήταν γυναίκα!

Εκείνη φοβισμένη κάτι ψέλλιζε για χρέη, ενώ στο στήθος της ήταν κρεμασμένο ένα μικρό εικόνισμα. Λίγο αργότερα το ζευγάρι οδηγήθηκε στο Tμήμα Aσφαλείας Ηρακλείου. “Είχαμε πολλά χρέη και από μέρα σε μέρα περιμέναμε να βγει στον πλειστηριασμό το σπίτι που χτίσαμε πριν από έξι χρόνια”, είπαν στους αστυνομικούς στην προανακριτική απολογία τους. Ο Σταύρος Παυλάκης μεταφέρθηκε στο Bενιζέλειο Nοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας που είχε “καρφωθεί” στο στομάχι του. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν εκτός κινδύνου ο φύλακας της τράπεζας, που είχε τραυματιστεί στον αριστερό καρπό και ο πελάτης Γιώργος Φασουλάκης, 28 χρόνων, με τραύμα στον ώμο. Tα τρία παιδιά του ζευγαριού, ένα αγόρι 16 χρόνων και δύο κορίτσια 11 και 9 χρόνων, έμαθαν για την πράξη των γονιών τους από τα δελτία ειδήσεων…
Στο ακροατήριο η Aγγελική Παυλάκη ισχυρίστηκε ότι εξαναγκάστηκε από το σύζυγο της να πάρει μέρος στη ληστεία. Η ετυμηγορία έμοιαζε με μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε να γυρίσει στα παιδιά της: φυλάκιση 2,5 ετών με αναστολή. O Παυλάκης καταδικάστηκε συνολικά για ένοπλη ληστεία και μια απόπειρα ανθρωποκτονίας σε κάθειρξη 10 ετών.
Νίκος Τσέφλιος
https://astinomiko.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια