Ποια βιταμίνη μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος;



Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μειώνεται σε όσους ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α, συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα δυο διαχρονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association Dermatology», έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε βιταμίνη Α μειώνει κατά 17% την πιθανότητα εκδήλωσης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, που είναι η δεύτερη πιο συνήθης μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η Έουνγιουνγκ Τσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν, εξηγεί ότι αν και μέχρι τώρα τα ευρήματα για τη σχέση της βιταμίνης Α με τον καρκίνο του δέρματος διίσταντο, η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού και τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο μπορεί πράγματι να λειτουργήσει προληπτικά γι’ αυτήν τη νόσο.

Οι μελετητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του δέρματος σε συμμετέχοντες από δύο διαχρονικές έρευνες. Στην πρώτη (Nurses' Health Study) παρατήρησαν 121.700 Αμερικανίδες από το 1984 έως 2012, ενώ στη δεύτερη (Health Professionals Follow-Up Study) αντικείμενο παρατήρησης, στο διάστημα 1986 έως 2012, ήταν 51.529 Αμερικανοί άνδρες.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων 123.000 είχαν λευκή επιδερμίδα, η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος, και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό αυτής της νόσου, ενώ συμπλήρωναν ανά διαστήματα εκθέσεις αναφοράς σχετικά με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Στο διάστημα 24 έως 26 ετών μετά την έναρξη της μελέτης καταγράφηκαν 3.978 νέα περιστατικά ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Η Τσο και οι συνεργάτες της χώρισαν σε πέντε κατηγορίες τους συμμετέχοντες ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος από εκείνους που ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης βιταμίνης Α.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης Α στον καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται κυρίως όταν η πηγή της είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, πεπόνι) και όχι όταν αυτή προέρχεται από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές (γάλα, ψάρι, συκώτι).

Μάλιστα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α από συμπληρώματα ή ζωικές πηγές μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατοτοξικότητα, αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Παράλληλα, άλλες φυτοχημικές χρωστικές ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α, όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες και στο καρπούζι, έχουν επίσης θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Η Τσο φιλοδοξεί ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα διερευνήσουν την πιθανότητα τα συμπληρώματα βιταμίνης Α να λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο του δέρματος.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, onmed.gr