Δεν μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών τα υποαλλεργικά βρεφικά γάλαταΔεν παρατηρείται μείωση των αλλεργιών από την κατανάλωση γάλακτος που χαρακτηρίζεται ως υποαλλεργικό και προτείνεται σε βρέφη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης, την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Les Echos» που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatric Allergy and Immunology», αναδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος γάλακτος όχι μόνο δεν μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, αλλά αντίθετα τον αυξάνει!

Οι ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Institut national de la santé et de la recherche médicale - Inserm) ανέλυσαν δεδομένα από 10.000 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα Elfe (Etude longitudinale française depuis l'enfance). Ένας από τους στόχους αυτής της έρευνας ήταν να μετρήσει την επίδραση της διατροφής στα μικρά παιδιά.

Δεν βρέθηκε καμία προστατευτική επίδραση των υποαλλεργικών βρεφικών τροφών. Ένα ποσοστό 5% των βρεφών ηλικίας δύο μηνών, που συμμετείχαν στη μελέτη, τρέφονταν με γάλατα σε σκόνη, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως υποαλλεργικά, αν και τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας που να δικαιολογεί αυτήν την επιλογή.

Διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση υποαλλεργικού γάλακτος σε ηλικία δύο μηνών αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών συριγμών, δηλαδή ήχων που μοιάζουν με σφύριγμα και που συνοδεύονται συνήθως από αδυναμία βαθιάς εισπνοής, τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διατροφικών αλλεργιών τα δύο πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, είτε όχι. Πρόκειται, επομένως, για σκευάσματα τα οποία δεν συνιστώνται για κανέναν εκ των προτέρων.


Επίσης, οι μελετητές τονίζουν την ανάγκη νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στην Ευρώπη που θα διασφαλίζουν τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών στα προϊόντα, προτού προωθηθεί η υποαλλεργική τους δράση.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr