Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το φαγητό επηρεάζει ή όχι τη διάθεσή μας;



Όταν τρώμε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να διατηρήσουμε την ενέργειά μας σε σταθερά επίπεδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε την έλλειψη διάθεσης που έρχεται μαζί με την πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Όταν παίρνετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, το σώμα σας είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες, έναν από τους βασικούς λόγους άγχους, μείωση της διάθεσης, ακόμα και κατάθλιψης!

Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών, σύμφωνα με την Δήμητρα Σταμούλη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc, ενισχύει τη διαθεσιμότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας, μιας ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης και επιπλέον, απλά το γεγονός ότι κανακεύουμε τον εαυτό μας με κάτι νόστιμο, ενισχύει τη διάθεσή μας.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να περιέχει το διαιτολόγιο μας:
  1. Πέντε μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες. Προτιμήστε εποχής και χρωματιστά, όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, μωβ λάχανο, γκρέιπφρουτ, ρόδια, σταφύλια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.
  2. Ωμέγα–3 λιπαρά οξέα: Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, (όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, ο φρέσκος γαύρος και το σκουμπρί) αυξάνουν τα ποσοστά παραγωγής της σεροτονίνης, που ρυθμίζει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των απότομων διακυμάνσεών της σε όσους πάσχουν από διπολική διαταραχή. Για να βελτιώσετε, λοιπόν, τη διάθεσή σας, η κ. Σταμούλη συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μιας μερίδας λιπαρού ψαριού.
  3. Φυτικές ίνες: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς αυτές εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και καλή διάθεση.
  4. Αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, πολυφαινολών κ.ά. Επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στις ποσότητες.
  5. Ενδορφίνες: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο και επιπλέον διαθέτει πολύ υψηλή συνολική αντιοξειδωτική ισχύ. Αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση.
  6. Βιταμίνη C και τρυπτοφάνη: Η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Περιέχει τρυπτοφάνη, μια πρωτεΐνη που το σώμα σας μετατρέπει σε σεροτονίνη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δρα ως ασπίδα προστασίας κατά της κατάθλιψης, καθώς και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.



Πηγή: logodiatrofis.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια