Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη νέα εποχή


1974, όντως η Ελλάδα ήταν άλλη.  Τέτοιες μέρες Ιουλίου όλοι γιόρταζαν με  πανηγυρισμούς την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο Καραμανλής επέστρεφε από το Παρίσι ως ο εγγυητής του
πολιτεύματος και  όλος ο κόσμος τον επευφημούσε. 
Ήρθε η είσοδος στην ΕΟΚ, μία προσωπική επιτυχία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κόντρα στη θέληση του λαού.  Μετά ακολούθησε μία άλλη δεκαετία που ανήκε εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ. 
Το ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε στην εξουσία ήταν ένα κόμμα που τάραξε τα τότε πολιτικά νερά της εποχής. Ο Ανδρέας με τα ζιβάγκο έγινε πρωθυπουργός και κυβέρνησε μία δεκαετία. Στις εκλογές του 1985 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο.

Είχε το δικό του στιλ στην πολιτική.  Στις εκλογές του 1990 η εξουσία αλλάζει χέρια, ο μπαμπάς Μητσοτάκης ανεβαίνει στην κυβέρνηση. Αλλά ο τότε κόσμος δεν ήταν  έτοιμος να ακούσει τον Μητσοτάκη για αυτά που έλεγε, είχε συνηθίσει σε άλλα πρότυπα.
Ακολουθούν άλλες δύο κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι και το 2004 και  της  Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι και το 2009. Μετά το 2009 είναι που αλλάζουν όλα στην χώρα.
Από τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου  μέχρι και το Νταβός τον Ιανουάριο του 2010 δεν είχε καταλάβει  ότι η οικονομία είχε πρόβλημα.  Από τον Μάιο του 2010 αρχίζει η πορεία προς τα κάτω του ΠΑΣΟΚ.  
Ένας κύκλος βίας, τοξικότητας, μίσους και μισαλλοδοξίας κυριαρχεί στην χώρα μας και στους πολίτες που μοιάζει  σαν έναν ιό που εξαπλώνεται χωρίς όμως γιατρειά.    
Το αποκορύφωμα της τοξικότητας και αυτού του κύκλου του ανορθολογισμού που άνοιξε το 2010 και έφτασε στο απόγειό  του  όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015  τελείωσε  την Κυριακή με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.   Ένας νέος κύκλος έκλεισε, ένας νέος άνοιξε.  Η δεκαετία της κρίσης τελείωσε. 
Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ίδιο επίθετο με εκείνο που είχε ο πρωθυπουργός το 1990, αλλά η Ελλάδα είναι διαφορετική.  «Όσο πιο ψηλό είναι το κύμα τόσο πιο ψηλά πάει η βάρκα» λένε οι Ιάπωνες. 
Η Ελλάδα δεν είναι ίδια με το 1974, 1980, 1990, εκείνη η  χώρα  ανήκει στο παρελθόν και μίλησε την δική της γλώσσα. Ώρα η νέα Ελλάδα να μιλήσει και αυτή την δική της γλώσσα.
Δύσκολο το μέλλον, κρύβει παγίδες, είναι αλλόκοτο, αλλά ας είμαστε σωστοί να το καταλάβουμε. 



Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών

https://www.xronos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια