Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο «κάδρο» του μεταναστευτικού η Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής


Στο «κάδρο» του μεταναστευτικού μπαίνει για ακόμη μία φορά η Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Οι εγκαταστάσεις της που φιλοξενούν συνεχώς μειούμενο αριθμό εισακτέων δοκίμων
αστυφυλάκων, δεν αξιοποιούνται στο σύνολο τους. Την πραγματικότητα αυτή, όπως και το παρελθόν της λειτουργίας της ως κέντρο κράτησης μεταναστών, φαίνεται να έλαβε υπόψη του ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, βάζοντας ξανά στο προσκήνιο την χρήση της Σχολής για τις ανάγκες του μεταναστευτικού, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχει προτάξει το 2012 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ενεργήσει για την διεκδίκηση της μεταφοράς του κέντρου διοίκησης και εκπαίδευσης της frontex από την Πολωνία στη Θράκη στις υποδομές των Σχολών Αστυνομίας, ώστε οι 10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες να εκπαιδεύονται στο πεδίο και έτσι να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικές επιπτώσεις στο αίσθημα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Η πρόταση αυτή μπορεί να έγινε δημόσια γνωστή τώρα από τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, όμως ο ίδιος στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Σχολής είχε γνωστοποιήσει αυτήν, κάνοντας γνωστό το πλαίσιο διεκδίκησης. Και το έκανε άμεσα στη Βουλή, θέτοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προ μιας συγκεκριμένης πρότασης, που δυνητικά μπορεί να υλοποιηθεί.

Μάλιστα, η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονικά με την απώλεια δύναμης από την συνοριοφυλακή της Θράκης, μετά από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις αρκετοί αστυνομικοί, κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Βάση αυτής ο Έβρος αποστερείται 28 αποσπασμένων συνοριαφυλάκων, ενώ συνολικά από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποστερούνται περισσότεροι από 60 αστυνομικοί. Οι απουσίες αυτές αναμένεται να μεγαλώσουν το ήδη μείζον πρόβλημα διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού στην Θράκη.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε ο κος Στυλιανίδης για την κατάθεση της παραπάνω πρότασης, φαίνεται να είναι περισσότερα από όσα ήδη επισήμως έχουν γίνει γνωστά. Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, περιγράφεται αρμοδίως ως εκρηκτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, στη Λέσβο, μόνον το 2018 έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου, περισσότερες από όσες έχουν γίνει τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία συνολικά. Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης έχουν εντοπιστεί νέες μεταναστευτικές οδοί, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές. 
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία διά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη Frontex και τον ΔΟΜ.
Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στο γιατί ο βουλευτής Ροδόπης επιλέγει να βάλει ξανά στο «κάδρο» του μεταναστευτικού την Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής.




https://www.xronos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια