Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο Κορκονέας για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου


Απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το Μεικτό Ορκωτό Λαμίας που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της δολοφονίας του
Επανεινώνδα Κορκονέα. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Βασίλη Σαραλιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί «ψυχικής ορμής και ασυνείδητης αμέλειας».
Αναμένεται η ανακοίνωση των προτάσεων του εισαγγελέα για ποινή και η τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 19 Ιουνίου, όμως ένα πρόβλημα υγείας που επικαλέστηκε ο συνήγορος του Κορκονέα ανάγκασε την έδρα να διακόψει τη δίκη. 
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν κάνει τότε λόγο για προσχηματική αναβολή, ώστε να τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας και να ενταχθεί σε αυτόν η απόφαση του Δικαστηρίου. Στο νέο ποινικό κώδικα εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπεται διαζευκτικά και ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. 
Σημειώνεται ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη επίσης χωρίς ελαφρυντικά. Ο Σαραλιώτης, αντίθετα από τον Κορκονέα που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2012.
Αλλαγή κατηγορητηρίου έχει ζητήσει ο εισαγγελέας
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Μεικτού Ορκωτού ο εισαγγελέας πρότεινε την τροποποίηση του κατηγορητηρίου από ανθρωποκτονία με ευθύ δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον Κορκονεά, αλλά και πρότεινε και αθώωση του Σαραλιώτη που κατηγορείται για συνέργεια.
Ο εισαγγελέας αποδέχθηκε, ακόμη τους ισχυρισμούς περί εξοστρακισμού της σφαίρας, κάνοντας λόγο (αναφορικά με τη συμπεριφορά Κορκονέα) για «ανεξήγητη εγωιστική διάθεση» και τονίζοντας ότι «θέλησε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητά του, την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της Αστυνομίας, και ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση, μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια, αντιυπηρεσιακή και αντιεπιχειρησιακή».
Οσον αφορά τον επίμαχο πυροβολισμό του Κορκονέα, υπογράμμισε ότι δεν ήταν ευθύς, ωστόσο ο ειδικός φρουρός γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά. Μιλώντας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον χαρακτήρισε «άτυχο της στιγμής, που δέχτηκε τη σφαίρα από εποστρακισμό».
Οι μέρες του Αλέξη
Ήταν βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. 
Η είδηση του θανάτου του Αλέξη διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα οργής της νεολαίας (και όχι μόνο) κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης Καραμανλή. 
Από εκείνο το βράδυ και για αρκετές ημέρες η Αθήνα φλεγόταν από κινητοποιήσεις και επεισόδια, ενώ πολλές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η κυβέρνηση απάντησε με σκληρή καταστολή, τόνους χημικά, ενώ υπήρξαν και αναφορές για πυροβολισμούς στον αέρα, αλλά και εμφάνιση παρακρατικών μεθόδων και επιθέσεων.
Η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανήμερα της 6ης Δεκέμβρη εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια