Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1991: Η απαγωγή της Ταμάρ Οσκανιάν στο Αυλάκι


Η Ταμάρ Οσκανιάν, κόρη Βέλγου Αρμενικής καταγωγής εμπόρου πολύτιμων λίθων, θα θυμάται για πάντα τις καλοκαιρινές διακοπές του 1991 στην Ελλάδα. Τότε που έμεινε για πάνω από δώδεκα ώρες
όμηρος στα χέρια απαγωγέων, που την άρπαξαν από το εξοχικό σπίτι της οικογένειας στο Αυλάκι.
Οι γονείς της δεν χρειάστηκε να καταβάλουν τα 2 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούσαν οι δράστες, αφού την εγκατέλειψαν στο Σχιστό Κορυδαλλού, όταν έμαθαν ότι η οικιακή βοηθός είχε χάσει τη ζωή της, λόγω της υπερβολικής ποσότητας χλωροφόρμιου με το οποίο την είχαν αναισθητοποιήσει. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες κρύβονταν πίσω και από μια άλλη απαγωγή, αυτή του 11χρονου μαθητή Κώστα Δαλάκα, στην Παλαιά Φώκαια!

Αυλάκι, ώρα 3.30 ξημερώματα Παρασκευής 12 Ιουλίου 1991. Τρεις σκοτεινές φιγούρες γλιστρούν στο εξοχικό σπίτι του Κεβόρκ Οσκανιάν, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χρυσανθέμων και Πεύκων. Στα χέρια τους κρατούν πανιά ποτισμένα με χλωροφόρμιο. Στόχος τους είναι η 14χρονη κόρη του ιδιοκτήτη, Ταμάρ, που κάνει διακοπές μαζί με την 5χρονη αδελφή της, Γκαγιάν. Το σπίτι βρίσκεται ψηλά, στους πρόποδες του λόφου. Κανείς δεν θα αντιληφθεί το παραμικρό. Δύο απ’ αυτούς μπαίνουν στο δωμάτιο όπου κοιμούνται η οικιακή βοηθός Βαρβάρα Καρούσου 55 χρόνων, με την 26χρονη κόρη της Βασιλική. Με ταυτόχρονες κινήσεις φράζουν τα στόματά τους με τα πανιά και τις αναισθητοποιούν.
Στη συνέχεια κατευθύνονται στο δωμάτιο των κοριτσιών. Η Ταμάρ ξυπνάει και βλέπει έναν άγνωστο άντρα σκυμμένο από πάνω της. «Το σπίτι πήρε φωτιά, πάμε γρήγορα να φύγουμε», της λέει για να προλάβει τυχόν αντίδρασή της και την παίρνει αγκαλιά. Μέσα στον ύπνο του το κορίτσι δεν καταλαβαίνει και πολλά. Οι δράστες επιβιβάζονται στο κλειστό φορτηγάκι που έχουν παρκάρει απ’ έξω και απομακρύνονται.
Στις 4.30 τα ξημερώματα άγνωστος τηλεφωνεί στο σπίτι του Βασίλη Γούδα στην Κυψέλη. Είναι συγγενής της οικογένειας Οσκανιάν και το εξοχικό του είναι λίγα μέτρα μακριά από αυτό του εμπόρου πολύτιμων λίθων. «Έχουμε απαγάγει την Ταμάρ», του λέει. «Είναι καλά, θα πάρεις οδηγίες από την πατέρα της στο Βέλγιο». Ακολουθεί και δεύτερο τηλεφώνημα, στον γιο του Γούδα, ο οποίος βρίσκεται στο εξοχικό στο Αυλάκι. «Πήγαινε δίπλα, στο σπίτι του Οσκανιάν, είναι δύο γυναίκες αναίσθητες». Λίγο αργότερα ο Χαρίλαος Γούδας θα τις μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου. Για την 55χρονη οικιακή βοηθό είναι αργά. Δεν θα επανέλθει ποτέ, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά της. Η κόρη της θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» απ’ όπου θα αποχωρήσει μετά τις πρώτες βοήθειες.
Στις 5 τα ξημερώματα το τηλέφωνο στο σπίτι του Βασίλη Γούδα ξαναχτυπά. Είναι ο Κεβόρκ Οσκανιάν από την Αμβέρσα. «Μόλις μου είπαν ότι απήγαγαν την Ταμάρ και μου ζητούν δύο εκατομμύρια δολάρια. Θα συνεννοηθούμε μαζί. Έρχομαι στην Ελλάδα». Στο μεταξύ, στο Αυλάκι έχουν φτάσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας. Η Σήμανση προσπαθεί να συλλέξει αποτυπώματα και οι μουδιασμένοι συγγενείς ρωτούν ο ένας τον άλλο τι έχει συμβεί.
Την ίδια ώρα οι απαγωγείς περιπλανιούνται στα δυτικά προάστια. Έχει πλέον ξημερώσει όταν ακούν τις εξελίξεις στο ραδιόφωνο. Τρομοκρατούνται. Έχουν ήδη «φορτωθεί» το θάνατο της οικιακής βοηθού, δεν θέλουν να κάνουν χειρότερα τα πράγματα. Αποφασίζουν να αφήσουν τη μικρή ελεύθερη. Την εγκαταλείπουν στο Σχιστό. Ένας οδηγός φορτηγού την βλέπει να περπατάει σαν χαμένη και σταματάει να την πάρει. Λίγα μέτρα παρακάτω κάνει νόημα σε ένα οδηγό ταξί. «Το κοριτσάκι έχει χαθεί, πήγαινέ το στο Αστυνομικό Τμήμα», λέει στον οδηγό Αργύρη Καλαντζή. Εκείνος έχει ακούσει για την απαγωγή. Μόλις η Ταμάρ του λέει να την πάει στο Αυλάκι, βεβαιώνεται…
Ο πατέρας της μικρής, που είναι έτοιμος να πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα, δεν θα χρειαστεί να επιβιβαστεί, αφού μαθαίνει για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς της. «Πρέπει να φοβήθηκαν πολύ, γιατί δεν ήταν στο πρόγραμμά τους να πεθάνει η οικονόμος», θα πει αργότερα ο ίδιος. «Έτσι άφησαν το παιδί, το βρήκε ένας Tσιγγάνος, που το άφησε στο Σχιστό. Aπό εκεί το κορίτσι γύρισε μόνο του με ταξί στο Aυλάκι». Οι δράστες, παρά τις έρευνες, δεν εντοπίστηκαν. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Τέσσερα χρόνια αργότερα απήγαγαν τον 11χρονο μαθητή Κώστα Δαλάκα από το σπίτι του στην Παλαιά Φώκαια και λογοδότησαν και για τις δύο απαγωγές.


Νίκος Τσέφλιος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια