Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας - Toυ Λεωνίδα Καρυπίδη

Από τα ψηφίσματα  των συνεδρίων της ΠΟΑΣΥ   για αύξηση της ωριαίας  αποζημίωσης για νυχτερινή  εργασία  στα 4-5  ευρώ,   στα   ψηφίσματα  για  αναγνώριση της νυχτερινής εργασίας
με  ωριαία αποζημίωση –αμοιβή  μέσω   κλαδικής  σύμβασης!

 

Κανένας δεν ασχολείται επί της ουσίας του θέματος, μάλλον συνδικαλιστικά  μετράει να «διαμαρτύρεσαι» όταν εξαντλείται ο κωδικός,  παρά  να  «αγωνίζεσαι»  με  προτάσεις  για την επίλυση του.

 

Στα τελευταία συνέδρια τα  ψηφίσματα των συνεδρίων   εγκρίθηκαν με αίτημα    για την αναγνώριση της  νυχτερινής   εργασίας με   ωριαία αποζημίωση-  αμοιβή μέσω  κλαδικής σύμβασης!!!!

 

    Διαχρονικά  και επίκαιρα  συνδικαλιστικά ερωτήματα για τους  «αρθρογράφους»-«σχολιαστές»  και «ειδικούς» συνδικαλιστές  :

 

       Η ομοσπονδία  γνώριζε ότι με την εφαρμογή  του νέου μισθολογίου,  προβλέπονταν η  έκδοση νέας ΚΥΑ   για το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής  ετοιμότητας αλλά περιέργως δεν  ασχολήθηκε !

 

       Όταν συντάσσονταν η νέα  ΚΥΑ (Απρίλιος 18) για το επίδομα αυξημένης  επιχειρησιακής ετοιμότητας του 2018 αλλά και για κάθε επόμενο έτος για την  αστυνομία  δεν υπήρξε η παραμικρή συνδικαλιστική αντίδραση ή  πρόταση   ή   έστω μια    «κατάληψη»  !!!

 

       Οι  νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα νυχτερινά υπογράφηκαν  13-4-2018,   προβλέπουν 16.000.000 ώρες για κάθε έτος για τους 53χιλ.   Αστυνομικούς,  6.144.000 ώρες για κάθε έτος  για τους 11χιλ. πυροσβέστες     και  4.000.000 ώρες για κάθε έτος για  τους 8χιλ. λιμενικούς!!

 

       Γιατί  κάθε χρόνο προκύπτει πρόβλημα με την πληρωμή των νυχτερινών των  Αστυνομικών και μόνο, εξαντλείται το ετήσιο όριο των 16εκ. ωρών ,  ενώ δεν  υπάρχει «αντίστοιχο» πρόβλημα με το Πυροσβεστικό  και  Λιμενικό Σώμα!!!

 

 

       Έως 488 ώρες ετησίως  δικαιούνται οι μάχιμοι αστυνομικοί, έως  και 768   ώρες ετησίως   Λιμενικοί και Πυροσβέστες!  Ποιος και με τι κριτήρια  εισηγήθηκε  το ανώτατο ετήσιο  όριο ωρών; Είναι αναλογικά δίκαιη η κατανομή  των νυκτερινών ωρών μεταξύ των σωμάτων ;

 

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν  :

 

       Η τότε φυσική ηγεσία (2018)  και κατά την έκδοση της νέας  ΚΥΑ για τα  νυχτερινά του 2018 αλλά και για κάθε επόμενο έτος,   όφειλε να γνωρίζει   τις πραγματικές ανάγκες σε ώρες νυχτερινής απασχόλησης του προσωπικού  που  είχαν  διαμορφωθεί και να ζητήσει μέσω της εισήγησης της  ΓΔΟΕΣ την αύξηση  του ετήσιου  ορίου  ωρών, αλλά   «περιορίστηκε» στο  ελλειμματικό και  άδικο   ετήσιο όριο των 16εκ ωρών!

 

       Συνδικαλιστική  αδυναμία κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης προς την φυσική  και πολιτική  ηγεσία  για αποζημίωση μέσω κλαδικής σύμβασης,  όπως  εγκρίθηκε από τα συνέδρια,  ή έστω πρότασης για   την  αύξηση του ετήσιου  ορίου   ωρών εργασίας των Αστυνομικών, μιας και γνώριζαν για την έκδοση της  νέας Κ.Υ.Α. για τα νυχτερινά .

 

Ο  αγώνας συνεχίζεται  ………..

 

Μπορεί μετά από 5 μήνες να μας  «εξοφλούν»  τα νυχτερινά  του Δεκεμβρίου,  αλλά  θα συνεχίσουμε  να αποζημιωνόμαστε για τα επόμενα έτη   έως 48 ώρες  τον μήνα και   έως 488 ώρες το έτος !

 

Από την άλλη  όταν έχεις λιγότερες έως και 280 ώρες νυχτερινών  ετησίως ή  έως και  16 ώρες ανά μήνα εργασίας,  συνδικαλιστικά δεν μας «ενοχλεί»,  δεν  μας  «απασχολεί» και δεν είναι απώλεια εισοδήματος !!

 

Το ετήσιο όριο των 16εκ. ωρών  θα εξαντλείται κάθε  Δεκέμβριο  όπως  συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Τι θα συμβεί εάν  θα εξαντλείται από τον  Νοέμβριο ;;

 

Η  επίλυση  ενός  διαχρονικού προβλήματος όπως τα νυχτερινά των αστυνομικών   (ετήσιο πλαφόν 488 ωρών ή μηνιαίως  έως 48 ώρες),   γίνεται  με διάλογο,  παρεμβάσεις και προτάσεις προς την φυσική και πολιτική ηγεσία  που   περιέργως απουσιάζουν  !

 

Τόσοι «ειδικοί» , αναλυτές και αρθογράφοι συνδικαλιστές,   αλλά κανένας δεν  τολμά να καταθέσει προτάσεις για τα νυχτερινά !!

 

    Προτάσεις  όπως :

 

Κατάργηση του ετήσιου ορίου των 488 ωρών που ισχύει και εφαρμόζεται  μόνο

για τους αστυνομικούς!!

 

Αύξηση του ετήσιου ορίου ωρών  νυχτερινής εργασίας από τα 16εκ.  στα  25εκ  ώρες γιατί  απλά  δικαιούμαστε   δίκαιοι και ίση αναλογικά «μεταχείριση» με  την Πυροσβεστική   και το Λιμενικό!

 

Όλοι οι  μάχιμοι αστυνομικοί να  λαμβάνουν  πάγια 64 ώρες νυχτερινών  μηνιαίος .

 

Σταδιακή αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης  στα 4 ευρώ με χρονικό ορίζοντα   την επόμενη 4ετία  με παράλληλη νομοθετική ρύθμιση  που να προβλέπει  πάγια   ποσοστιαία αύξηση της νυχτερινής ωριαίος αποζημίωσης ανά 3ετία .

 

ΥΓ.  Έως και τέσσερα  εκλογικά επιδόματα (159ευρω καθαρά )  χάνουν ετησίως  οι μάχιμοι αστυνομικοί εάν ίσχυε και για την Αστυνομία  το ετήσιο πλαφόν  των 788ωρων όπως ισχύει στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό.

 

Καρυπίδης Λεωνίδας

                                                             Αντιπρόσωπος 

της ΕΑΥ Κοζάνης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια