Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε δύο γυναικολόγους γιατί «διαφήμιζαν» ότι κάνουν αμβλώσεις!Πρόστιμο ύψους 2.000€ επέβαλε γερμανικό δικαστήριο σε δύο γυναικολόγους που «διαφήμιζαν» στον ιστότοπό τους τον τρόπο με τον οποίο κάνουν αμβλώσεις στην κλινική τους στο Βερολίνο.

Πρόσφατα οι γερμανικές αρχές ήραν ένα νόμο που ίσχυε από τη ναζιστική εποχή που απαγόρευε να διαφημίζονται οι αμβλώσεις. Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους γιατρούς να δηλώνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν, όχι όμως και να περιγράφουν το πώς γίνεται η διακοπή της κύησης.

Η Μπετίνα Γκάμπερ και η Βερένα Βάγιερ θα πρέπει να καταβάλουν από 2.000€ η καθεμία. Η δικαστής Κριστίνε Μάτιακ έκρινε ότι δεν ήταν επιτρεπτό να αναφέρουν ότι κάνουν αμβλώσεις «χωρίς αναισθησία» και «σε ασφαλές περιβάλλον».

Η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο ήρε την απαγόρευση της «διαφήμισης», επιτρέποντας στους γυναικολόγους να δηλώνουν αν κάνουν αμβλώσεις. Μέχρι τότε κάτι τέτοιο θεωρείτο παράνομη προπαγάνδα και τιμωρείτο με φυλάκιση δύο ετών.

Οι δύο γυναικολόγοι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση και δηλώνουν έτοιμες να φτάσουν μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς θεωρούν ότι ο νόμος αντιτίθεται στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.

Η δικαστής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αντισυνταγματικό στο νόμο, όμως, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ