Οι έξι συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια μαςΣημαντικά και πολύτιμα μέλη του σώματός μας αποτελούν τα μάτια μας, τα οποία είναι αυτά που μας χαρίζουν το φως.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τα προσέχουμε. Πολλές φορές, όμως, οι καθημερινές μας συνήθειες τα βλάπτουν χωρίς να το καταλάβουμε.

Ποιες είναι λοιπόν οι έξι συνήθειες που μάλλον έχετε και εσείς και κάνουν κακό τα μάτια σας;

1. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Αν πίνετε λιγότερα από οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα και ταυτόχρονα ακολουθείτε μια διατροφή που είναι πλούσια σε νάτριο (αλμυρές τροφές), τότε προκαλείτε αφυδάτωση στο σώμα σας και οι δακρυγόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετά δάκρυα που καθαρίζουν και προστατεύουν τα μάτια.

2. Κακή διατροφή

Εάν τρώτε συχνά fast food, αλλά όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά, τότε δεν παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα για τη βέλτιστη υγεία των ματιών. Μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και ψάρια, όπως ο σολομός, μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη ή την καλύτερη διαχείριση πολλών ασθενειών των ματιών.

3. Κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα τσιγάρων με ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η ραγοειδίτιδα, η ξηροφθαλμία και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μάλιστα, οι καπνιστές είναι έως και τέσσερις φορές περισσότερο πιθανό να πάθουν τύφλωση, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.


4. Ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου σας

Εκθέτοντας τα μάτια σας στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου είναι ένας «σίγουρος» τρόπος για να τα κάνετε να «γεράσουν» πρόωρα. Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε: ηλιακό έγκαυμα της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού, καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο του βλεφάρου. Φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν 100% τις ακτίνες UV και τις πιο βλαβερές ακτίνες HEV, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και όταν έχει συννεφιά!

5. Δεν κοιμάστε αρκετές ώρες την ημέρα

Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο ύπνος μάς ομορφαίνει. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, τότε επιταχύνετε τη διαδικασία γήρανσης και τα μάτια σας είναι τα πρώτα όπου θα φανούν οι επιπτώσεις αυτές. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κοκκίνισμα στα μάτια, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ξηρότητα στους οφθαλμούς και θολή όραση.

6. Τρίβετε τα μάτια σας

Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι μια από τις πρώτες περιοχές στο πρόσωπό σας που φαίνονται τα σημάδια της γήρανσης. Αν τα τρίβετε, μπορεί να σπάσουν μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσετε μαύρους κύκλους και πρήξιμο, καθώς και βλεφαρόπτωση.


Πηγή: healthview.gr