Καρκίνος στους λεμφαδένες: Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα;Σημαντικό τμήμα του ανοσολογικού συστήματος αποτελούν οι λεμφαδένες που υπάρχουν σε όλο το σώμα.

Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι βοηθούν το σώμα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες.

Περιοχές όπου οι λεμφαδένες μπορούν να ψηλαφηθούν (με τα δάκτυλα) είναι οι εξής:
  • Βουβωνική χώρα
  • Μασχάλη
  • Τράχηλος (υπάρχει μια αλυσίδα λεμφαδένων σε κάθε πλευρά μπροστά στο λαιμό, σε κάθε πλευρά του λαιμού και σε κάθε πλευρά πίσω στο λαιμό)
  • Κάτω από το σαγόνι
  • Πίσω από τα αυτιά
  • Στο πίσω μέρος του κεφαλιού


Σε περίπτωση διόγκωσης των λεμφαδένων πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στο γιατρό, καθώς οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι τα καμπανάκια που χτυπούν πάντα όταν τα όργανα πάσχουν από οτιδήποτε.

Η διόγκωση των λεμφαδένων ή τα εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, είναι ένδειξη αλλαγών στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο «προειδοποιεί» για καρκίνο. Για παράδειγμα, μία διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στους λεμφαδένες, στις γυναίκες είναι οιωνός καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας.

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει η ηλικία και η πιθανή ευαισθησία του ασθενούς, καθώς και το μέγεθος των διογκωμένων λεμφαδένων, η σύστασή τους και η διάρκεια της διόγκωσης. Ειδικά στα μικρά παιδιά εντοπίζονται συχνά πρησμένοι λεμφαδένες, κάτι που όμως θεωρείται φυσιολογικό.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τα συμπτώματα και τις περιοχές που οι λεμφαδένες μπορούν να ψηλαφηθούν με τα δάχτυλα...

Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα γύρω από το λαιμό
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα πίσω από τα αυτιά
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα στη μασχάλη
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα στον τράχηλο
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα στη βουβωνική χώρα
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Ψηλάφηση λεμφαδένων με τα δάχτυλα κάτω από το σαγόνι
Σε περίπτωση διόγκωσης των λεμφαδένων πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στο γιατρό
Η διόγκωση των λεμφαδένων ή τα εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, είναι ένδειξη αλλαγών στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο «προειδοποιεί» για καρκίνο.
Μεταστατική εικόνα καρκίνου στους λεμφαδένες


Πηγή: onmed.gr