Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πέθανε ανάπηρος περιμένοντας να αποφυλακιστεί


Ο πολύκροτος Νόμος Παρασκευόπουλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία, λόγω των πολλών περιπτώσεων κατά των οποίων κακοποιοί που εκμεταλλεύθηκαν τις
ευεγερτικές διατάξεις του και αποφυλακίστηκαν πρόωρα, υπέπεσαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες με οδυνηρά, πολλές φορές, αποτελέσματα. Ο στόχος του νόμου, που ισχύει από το 2015, είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών και μεταξύ άλλων προβλέπει την αποφυλάκιση όσων έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
Μια από τις φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο ο Νόμος ήταν στην περίπτωση του καταδικασμένου για το σκάνδαλο Energa Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος και αποφυλακίστηκε χρησιμοποιώντας, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, για να συλληφθεί ξανά και να φυλακιστεί άρον άρον έπειτα από λίγα 24ωρα.
Έκτοτε, τα δικαστικά συμβούλια και οι δικαστικοί λειτουργοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα προσεχτικοί προκειμένου να μην υποπέσουν σε παρόμοια σκανδαλώδη λάθη, αν και ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του, λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις περί της συνταγματικότητας του νόμου. Επισημαίνεται ότι η αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας προβλεπόταν και παλαιότερα στον Ποινικό Κώδικα, ωστόσο μέχρι το 2015 υπήρχαν με σαφήνεια καταγεγραμμένα βαριά νοσήματα (AIDS, φυματίωση, τετραπληγία, κ.λπ.)  για τα οποία παίρνουν υφ’ όρων απόλυση οι κρατούμενοι.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο φυλακισμένος πράγματι υποφέρει από μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και η παραμονή του στη φυλακή -ή στο νοσοκομείο της φυλακής- θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ή οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης του; Συνήθως, τα δικαστικά συμβούλια εφαρμόζουν τον νόμο και με εξονυχιστικό -πλέον- έλεγχο των πιστοποιητικών της αναπηρίας, εγκρίνουν την αποφυλάκιση, με όρους, του κρατουμένου.
Από το 2015 μέχρι και το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας αποφυλακίστηκαν λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας 343 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τα νοσοκομεία των φυλακών, γεγονός που καταδεικνύει σε γενικές γραμμές ότι ο νόμος τηρείται.
Το zougla.gr φέρνει στο φως μια πρόσφατη υπόθεση όμως, κατά την οποία ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την αποφυλάκιση κρατουμένου που έπασχε αποδεδειγμένα με αναπηρία άνω του 80%, το δικαστικό συμβούλιο αρνήθηκε να τηρήσει τον νόμο, τον οποίο μάλιστα έκρινε ως «αντισυνταγματικό», δίνοντας την ερμηνεία μάλιστα ότι η βούληση του νομοθέτη ήταν διαφορετική από αυτά που ο νόμος προβλέπει. Αποτέλεσμα; Ο κρατούμενος απεβίωσε έναν μόλις μήνα μετά την απόρριψη της αίτησης του για αποφυλάκιση, μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού!
Βεβαίως ο θάνατος θα μπορούσε να έχει προέλθει, λόγω της σοβαρής κατάστασης του κρατουμένου και εκτός των φυλακών, ωστόσο πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση που προκαλεί έντονα ερωτηματικά, στα οποία θα έπρεπε να ενσκύψει και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Διαβάστε αποσπάσματα του σκεπτικού:
Η εισήγηση του εισαγγελέα για αποφυλάκιση του κρατουμένου, ο οποίος κρατείτο στις φυλακές Χαλκίδας και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού:
Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της εισήγησης, τηρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση (έκτιση του 1/5 της ποινής και αδιαμφισβήτητη αναπηρία σε ποσοστό 82%):
Η άρνηση του συμβουλίου και η επιχειρηματολογία:
Επισημαίνεται η υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αξιοπρεπή νοσηλεία για τους ασθενείς κρατουμένους, πλην όμως «δεν δικαιολογείται» η αποφυλάκιση τους πριν εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους:
Η απόρριψη της αίτησης:
Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση άρνησης αποφυλάκισης κρατουμένου με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ πληρούνται οι προϋποθέσεις για αυτήν. Πρόσφατα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας με το υπ΄αριθμόν 373 /2016 βούλευμά του δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου για κρατούμενο ο οποίος ζητούσε αποφυλάκιση λόγω αναπηρίας 67% «επειδή συγκρούεται με την συνταγματική αρχή και παρεμβαίνει στη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή μεταβάλλοντας την ποινή που έχει επιβληθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι θάνατοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού είναι πολύ περισσότεροι...
Και για όσους αναρωτιούνται για τη νομιμότητα της απόφασης ενός δικαστηρίου να μην εφαρμόσει έναν συνταγματικό νόμο, σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα (όπως και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία) ισχύει ο λεγόμενος «κανόνας του διάχυτου ελέγχου», που σημαίνει ότι οποιοδήποτε δικαστήριο, ανώτερο ή κατώτερο, μπορεί να θεωρήσει έναν νόμο αντισυνταγματικό και να μην τον εφαρμόσει! Βεβαίως τηρούνται τα ένδικα μέσα με τα οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση και να ανατραπεί η απόφαση σε ανώτερο δικαστήριο, που συνήθως εφαρμόζει κατά γράμμα τις συνταγματικές διατάξεις.
Έτσι θα συνέβαινε πιθανώς και στην περίπτωση του παρουσίασε το zougla.gr, αν δεν απεβίωνε ο κρατούμενος.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια