Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παιδιά: Αμυγδαλίτιδα και αμυγδαλεκτομή - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς



Η αμυγδαλίτιδα είναι μία λοίμωξη του λεμφικού ιστού, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος. Στο σημείο αυτό βρίσκονται οι παρίσθμιες αμυγδαλές.

Η αμυγδαλεκτομή αποτελεί μία από τις συχνότερες επεμβάσεις, που διενεργούνται στην παιδική ηλικία. Πριν από αρκετά χρόνια, αναφέρει η Ανδριάνα Ράζου, MD, MSc, FEBORL-HNS, ΩΡΛ Παίδων και Ενηλίκων, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, ήταν ένα από τα χειρουργεία που γινόταν για «πάσα νόσο», όπως και η σκωληκοειδεκτομή... Η ιατρική βέβαια άλλαξε... εκσυγχρονίστηκε, όπως και τόσες άλλες επιστήμες, και βασίζεται στην τεκμηρίωση (Evidence Based Medicine).

Τα κριτήρια για τις αμυγδαλεκτομές έγιναν αυστηρά και, σύμφωνα με την κ. Ράζου, ένα παιδί οδηγείται στο χειρουργείο μετά από σαφείς ενδείξεις.

Πότε γίνεται αμυγδαλεκτομή σε ένα παιδί
  1. Υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες (>6 αμυγδαλίτιδες/ετησίως)
  2. Απόφραξη αεραγωγού (άπνοια, ροχαλητό, διαταραχές ύπνου)
  3. Περιαμυγδαλικό απόστημα (>1)

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, έχουμε τη μείωση έως και 80% των αμυγδαλεκτομών στην παιδική ηλικία τα τελευταία 25 χρόνια. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα 1990-91 πραγματοποιήθηκαν 28.309 αμυγδαλεκτομές, ενώ το διάστημα 2013-14 μόλις 6327.

Τελευταία, όμως, στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία, όλο και πιο συχνά παρουσιάζονται μελέτες οι οποίες περιγράφουν την αλματώδη αύξηση έως και 310% των παιδιών με συμπτώματα αμυγδαλίτιδας, επισημαίνει η κ. Ράζου. Από την Αγγλία είχαμε πρόσφατα μία στατιστική μελέτη των τελευταίων 15 ετών, η οποία αναφέρει αύξηση 31% των περιαμυγδαλικών αποστημάτων και 39% των οπισθοφαρυγγικών αποστημάτων. Πρόκειται για αποστήματα στο λαιμό λόγω επέκτασης της φλεγμονής, επιπλοκές της βακτηριακής αμυγδαλίτιδας εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή του παιδιού, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία συνδυαστικά με χειρουργείο.

Συμπτώματα βακτηριακής αμυγδαλίτιδας στα παιδιά

Βέβαια οι μελέτες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία του παιδιατρικού πληθυσμού. Μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει το δικό σου παιδί, γι’ αυτό έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι σε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα ενός παιδιού μικρότερου των 4 ετών, τα συμπτώματα έχουν αιφνίδια έναρξη με πυρετό>38, δυσφαγία, πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό και πιθανό εξάνθημα στο κορμό και στα άκρα. Στα παιδιά >4 ετών, τα συμπτώματα είναι περισσότερο αμβληχρά με προεξάρχον σύμπτωμα τον πονόλαιμο. Για κάθε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να υπάρξει STREP TEST θετικό ή καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θετική για μικρόβιο, ώστε ο νεαρός ασθενής να λάβει κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση.

«Και δεν ξεχνάμε: Η εκτίμηση από τον ιατρό είναι πάντα απαραίτητη» καταλήγει η κ. Ράζου.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια