Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς ξεκίνησε η φωτιά: Tι δείχνει το πόρισμα για την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει οριστεί για να απαντήσει μεταξύ άλλων ερωτημάτων και  ως προς τα αίτια της μεγάλης φωτιάς που έκαψε
μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού.
Από τα μέχρι χθες στοιχεία που έχουν συλλεγεί και αναλυθεί από τους ειδικούς -είτε πρόκειται για πυροσβέστες είτε για εμπειρογνώμονες- προκύπτει ότι η φωτιά που έκανε στάχτη διάφορους χώρους του ιδρύματος αλλά και χώρους που είχαν παραχωρηθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο δεν προκλήθηκε από «κακόβουλη ενέργεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην «Π» ενημερωμένες για το θέμα πηγές.
Οι εμπειρογνώμονες φαίνεται πως βρίσκονται στο στάδιο που προβλέπει το «δέσιμο», την απόδειξη των διαπιστώσεών τους, μέσα από ένα πόρισμα που είναι πολυσέλιδο και το οποίο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στην εισαγγελία.
Η μεγάλη φωτιά που έκαψε μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού.
Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μετρήσεις που είχαν γίνει μέχρι χθες φαίνεται πως η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε από συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο οι πληροφορίες λένε ότι έχει εντοπίσει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων και η φωτιά έκαιγε εκεί γι αρκετές ώρες πριν λάβει τις διαστάσεις που έλαβε με τα αποτελέσματα που επέφερε.
Το ενδεχόμενο οι πρώτες σπίθες που στη συνέχεια έγιναν φλόγες που επεκτάθηκαν σε όλο το χώρο, να ξεκίνησαν από κάποιο βραχυκυκλωμένο όργανο ή πίνακα ηλεκτρονικής εγκατάστασης, θεωρείται σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα, ως το πιθανότερο.
Ο πίνακας αυτός που βραχυκύκλωσε , ο οποίος  εάν επιβεβαιωθεί και με την ολοκλήρωση του πορίσματος, βρισκόταν σε χώρο του υπογείου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι «το πιθανότερο σημείο ήταν μεταξύ των εστιών Η,Θ» στο υπόγειο του πανεπιστημιακού κτηρίου.
Οι πληροφορίες της «Π» που προέρχονται από όλες τις πλευρές αναφέρουν ότι για το «ολοκαύτωμα του Πανεπιστημίου Κρήτης» και πάντα σύμφωνα με τα μέχρι χθες δεδομένα της έρευνας, «οι φοιτητές δεν φέρουν καμία ευθύνη», ενώ «στάθηκαν πολύ τυχεροί που διασώθηκαν από την πύρινη κόλαση που εκδηλώθηκε αρχικά κάτω από τις εστίες όπου διέμεναν».
Πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τελική σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις πληροφορίες που υπάρχουν και είναι γνωστές και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ θα «ρίξει φως» και σε διάφορα ερωτήματα.
Ένα από αυτά είναι – εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω- πως προκλήθηκε μια τόσο μεγάλη καταστροφή, η οποία μάλιστα φαίνεται να ξεκίνησε από χώρο στον οποίο δεν βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εύφλεκτων υλικών.

Θάνος Περβολαράκης
patris.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια