Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απροστάτευτος ή ακάλυπτος ο αστυνομικός θύμα βίαιων επιθέσεων;

Από αναγνώστη μας, φίλο δικηγόρο, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για τη τελευταία επίθεση σε βάρος
αστυνομικών.



Γιώργο μου διάβασα την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ. Έχουν τόσο δίκιο επί της ουσίας και είμαστε αναφανδόν  μαζί τους και αγανακτούμε με όσα συμβαίνουν  .

Όμως δεν επιτρέπεται σε λεξιλόγιο ανακοίνωσης Αστυνομικών να υπάρχει η λέξη «απροστάτευτος»(«...όταν ο ίδιος ο Αστυνομικός είναι απροστάτευτος...»). Η μόνη λέξη που αρμόζει είναι «ακάλυπτος». Είναι ακάλυπτοι από την Ηγεσία τους, φυσική και πολιτική, είναι ακάλυπτοι από τη νομοθεσία που δεν τους δίνει το δικαίωμα ούτε να αμυνθούν (πχ με εκφοβιστικούς πυροβολισμούς σε κάποιες περιπτώσεις), είναι «ακάλυπτοι» από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης που τους βλέπει με προκατάληψη που δεν τους αξίζει  κλπ.

Οι αστυνομικοί δεν μπορεί, ως εκ της φύσεως και του προορισμού της δουλειάς τους να είναι αποδέκτες προστασίας     και πολύ περισσότερο να την αποζητούν επισήμως! Οι αστυνομικοί είναι φορείς εκτελεστικής  εξουσίας, σε μόνιμα  διατεταγμένη υπηρεσία και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τον πολίτη κι όχι να προστατεύονται από τον πολίτη που παρεκτρέπεται ή παρανομεί . Επιβάλουν την τάξη οι αστυνομικοί, ακόμα και με τη βία ( υπάρχει και η νόμιμη βία) . Πρέπει όμως να έχουν την κάλυψη της ηγεσίας τους. Την κάλυψη, όχι την προστασία.

Γιατί αλλιώς θα ζητήσουν και τα στελέχη της ΕΥΠ προστασία από  την ηγεσία για τις παρακολουθήσεις και επιχειρήσεις της ΜΙΤ σε βάρος τους. Και οι πυροσβέστες θα ζητήσουν προστασία για τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που τους θέτει σε κίνδυνο.

Ο Αστυνομικός λοιπόν δεν μπορεί να διατείνεται ότι νιώθει «απροστάτευτο»! Έχει τα μέσα να επιβάλει τον νόμο και την τάξη. Με νόμιμο τροπο και τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας.
Το μόνο που χρειάζεται είναι την αυτονόητη κάλυψη από την ηγεσία. Για να νιώσει προστατευμένος ο πολίτης από έναν
αστυνομικό που τηρεί τον νόμο και επιβάλλει την τάξη. Προστατευμένος ο πολίτης. Καλυμμένος και δικαιωμένος ο αστυνομικός..


ΓΚΜ

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια