Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πολιτεία και αστυνομία πρέπει να συστρατευτούν - Του Αλ. Μωραϊτάκη

H πρόσφατη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας από ομάδα κουκουλοφόρων αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο σε μία αλυσίδα βίας και ανομίας, η οποία δεν έχει τελειωμό.
Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας τα λόγια του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για  «ύπαρξη 5ης φάλαγγας που έχει σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και της Δημοκρατίας μέσω της βίας», τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Ο αναβρασμός και η έντονη ανησυχία που επικρατεί -μετά και το περιστατικό της επίθεσης- στο εσωτερικό της Αστυνομίας καθώς και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να κριθεί από κανέναν ως ανεδαφική ή άτοπη. Πολλώ δε μάλλον, όταν έχουμε τέσσερις αστυνομικούς τραυματισμένους, με τον έναν από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια, το κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί σε ακραία στοιχεία, τα οποία λυμαίνονται τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και διαταράσσουν την δημοκρατική τάξη, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους καταστηματάρχες του Κέντρου και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Περιοχές, όπως η Ομόνοια, το Μοναστηράκι, τα Πατήσια και η Κυψέλη, έχουν οδηγηθεί σε μία κατάσταση ακραίας εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει κατακρακυλήσει σε ένα αναποτελεσματικό επικοινωνιακό παιχνίδι και παρουσιάζεται ανοργάνωτη, με εμφανή την απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού απέναντι στις προθέσεις και τις ενέργειες τέτοιων στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία της Αστυνομίας ακρωτηριάζεται, καθώς πρώτον, δεν υφίσταται κάποιο σχέδιο προς υλοποίηση, και δεύτερον, συστηματικά η Πολιτεία και οι κυβερνώντες αρνούνται να ακούσουν τα αιτήματά τους για παροχή ειδικού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής. Η πικρή αλήθεια είναι μία: η Αστυνομία αφήνεται στο έλεος των εγκληματιών και των δικτύων εγκληματικότητας, ενώ γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις ευθύνες που βαραίνουν άλλους.

Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ενσκύψει και να αφουγκρασθεί τα προβλήματα της Αστυνομίας, να προσφέρει άμεσες λύσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την εικόνα και την φήμη της στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και θα δημιουργήσουν μία ισχυρή Αστυνομία, έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ο ειλικρινής διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και η συνεργασία στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης θ’ αποτελέσουν τους πυλώνες της νέας «συμφωνίας αλήθειας» που θα υπογραφεί ανάμεσα στην κοινωνία και του συνόλου της Αστυνομίας. Η Αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει απερίσπαστη την δουλειά της, ώστε να επέλθει σταδιακά η πλήρης αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και να επαναφέρουμε τις ευέλικτες μονάδες, γρήγορης και άμεσης επέμβασης.

Η Πολιτεία, στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων, οφείλει να συστρατευθεί με το αίτημα της κοινωνίας για την προστασία της Αστυνομίας, ιερά υποχρέωση της οποίας είναι η καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας στους αδύναμους πολίτες μας.


*Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι τέως Βουλευτής Α’ Αθήνας





_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια