Τρόποι για να μετριάσετε τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας


Η φαρυγγίτιδα είναι μία κοινή πάθηση και πρόκειται για τη φλεγμονή που εκδηλώνεται μεταξύ των αμυγδαλών και του λάρυγγα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φαρυγγίτιδα οφείλεται στο κρυολόγημα, στη γρίπη, στη λοίμωξη από κοξάκι ή στη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σπανιότερα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο όπως στρεπτόκοκκο Α ή (πολύ σπάνια) από τη γονόρροια και τα χλαμύδια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Plos One», η φαρυγγίτιδα εκδηλώνεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και θεωρείται άκρως μεταδοτική.

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της φαρυγγίτιδας είναι ο πονόλαιμος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από:
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς
  • δερματικά εξανθήματα
  • πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού
Διάγνωση - Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα εξετάσει το λαιμό για να διαπιστώσει την ύπαρξη φλεγμονής και ενδεχομένως θα ζητήσει εργαστηριακή εξέταση για να εντοπιστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που την προκάλεσε και ανάλογα ο θεράπων ιατρός να συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως καλό είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι η αντιβίωση είναι χρήσιμη μόνο αν οι εργαστηριακές εξετάσεις υποδείξουν ότι η φαρυγγίτιδα έχει προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη, για παράδειγμα στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου. Ο γιατρός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακριβή αιτία της φαρυγγίτιδας μόνο με κλινική εξέταση.

Tips για να περάσει πιο γρήγορα

Παράλληλα υπάρχουν ορισμένα tips που παρέχουν ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της φαρυγγίτιδας!
  1. Κατανάλωση υγρών: Μπορείτε να καταναλώσετε είτε κάποιο ζεστό ρόφημα, όπως το τσάι με λεμόνι και μέλι, είτε κάποιο κρύο, όπως το παγωμένο νερό, αναλόγως ποιο από τα δύο σας προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται βελτίωση και χάρη στις γρανίτες.
  2. Καραμέλες για το λαιμό: Καταπραΰνουν τη φλεγμονή και διευκολύνουν την κατάποση. Δεν συνιστώνται για τα μικρά παιδιά, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος πνιγμού.
  3. Χρήση υγραντήρα: Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο λόγω του ξηρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
  4. Παυσίπονα: Τα παυσίπονα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.


Πηγή: healthreport.gr
_