Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του μολυσμένου βρεφικού γάλακτος στη ΓαλλίαΕκτός από τη μεγάλη ποσότητα βρεφικού γάλακτος, η εργοστασιακή μονάδα, που εμπλέκεται, φέρεται να παρήγαγε και διέθεσε χιλιάδες τόνους γάλακτος.

Η ποσότητα φέρεται να είχε παραχθεί το ίδιο επίμαχο διάστημα και προοριζόταν για βιομηχανική χρήση (σε παγωτά, γλυκά κ.ά.).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Canard Enchaine, η εταιρεία Lactalis διέθεσε 8.000 τόνους γάλακτος σε σκόνη που παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν, πηγή του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα της αρμόδιας γαλλικής νομαρχίας» και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως η σκόνη γάλακτος που παρασκευάσθηκε στο ίδιο εργοστάσιο την ίδια χρονική περίοδο με το μολυσμένο γάλα διατέθηκε χωρίς να προηγηθούν έλεγχοι καταλληλότητας.

«Η απόφαση να επιτραπεί η κατανάλωση 8.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη μάς εξέπληξε, διότι τότε δεν ξέραμε εάν η μονάδα που παρήγαγε γάλα για ενηλίκους ήταν επίσης μολυσμένη», δήλωσαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF).

«Υπάρχει σε εξέλιξη μία δικαστική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του βρεφικού γάλακτος. Εάν η Lactalis προσπάθησε να παραβιάσει τις οδηγίες που της είχαν δοθεί, προφανώς θα πρέπει να καταδικασθεί», σχολίασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί.

Η Ένωση οικογενειών των δεκάδων θυμάτων του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος, που είχε πρόσβαση στους φακέλους, κατήγγειλε τις νέες αποκαλύψεις, χαρακτηρίζοντάς τες τουλάχιστον ανησυχητικές.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον 36 μωρά είχαν προσβληθεί από σαλμονέλα με βασικό «ύποπτο» για τη λοίμωξη, το γάλα που έπιναν. Η Lactalis είχε αναγκαστεί να αποσύρει από την αγορά μεγάλη ποσότητα βρεφικών προϊόντων που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της Κραόν.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει απαντήσει επί των νέων αποκαλύψεων.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_