Τι έδειξε νέα έρευνα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής;Η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) εμφανίζει διεθνώς αύξηση.

Αυτό παρατηρείται τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η ΔΕΠΥ είναι μια συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά και τουλάχιστον τα 2/3 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα και μετά την ενηλικίωσή τους. Από ΔΕΠΥ πάσχει το 5% έως 7% των παιδιών (3-18 ετών) και περίπου το 2,5% των ενηλίκων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», περιλαμβάνει στοιχεία για πάνω από 154 εκατομμύρια άτομα σε 14 χώρες, κατά την περίοδο 2001-2015. Σύμφωνα με αυτά, η χορήγηση φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά σε όλες τις χώρες, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Συγκεκριμένα:
  1. Στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδά) σχετικά φάρμακα παίρνουν το 4,5% των παιδιών και το 1,4% των ενηλίκων.
  2. Στη Δυτική Ευρώπη, αντίστοιχα, φάρμακα για τη ΔΕΠΥ λαμβάνει μόνο το 0,7% των παιδιών (στη Γαλλία μόλις το 0,3%) και το 0,03% των ενηλίκων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι συνταγογραφήσεις υπολείπονται των διαγνώσεων σε αρκετές χώρες. Ακόμη, εικάζουν πως οι διαφορές μεταξύ των χωρών αντανακλούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΔΕΠΥ.


Πηγές: amna.gr, virus.com.gr
_