Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος: «Προσβολή στους πεσόντες του 40-41 η... εν κρυπτώ ταφή τους!"


«Είμαστε υποχρεωμένοι να μην συμμεριστούμε την αισιοδοξία του πρώην, πλέον, υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά για την συμμόρφωση της Αλβανίας στην, απαιτούμενη για την ευρωπαϊκή της πορεία, προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου. Η μέχρι τώρα στάση των Τιράνων δεν ήταν καθόλου εποικοδομητική. Ακόμη και στην περίπτωση της ταφής των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του έπους του 1940-41 επέδειξαν χαρακτηριστική μικροπρέπεια, καθώς με την ανοχή του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρξε παρουσία των συγγενών των πεσόντων στην τελετή. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το κακό προηγούμενο των μυστικών διαβουλεύσεων με τα Σκόπια που οδήγησαν στην επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών, ανησυχούμε ιδιαίτερα και για το πλαίσιο των άγνωστων συμφωνηθέντων με την Αλβανία, που ανέφερε ότι έχει προχωρήσει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, όταν, μετά την αποπομπή του, παρέδιδε τη θέση του στον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, εντός και εκτός των μειονοτικών ζωνών, χρειάζονται τη συμπαράστασή μας έναντι των διακρίσεων που υφίστανται». Τα παραπάνω επισήμανε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σε ερώτησή του για την ανθελληνική προπαγάνδα των αλβανικών σχολικών βιβλίων και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του:

«Στην ημερήσια διάταξη των εντατικών διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που άρχισαν το 2016, συμπεριλαμβάνονται ανελλιπώς ζητήματα σχετικά με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αλβανία, αλλά και το περιεχόμενο των αλβανικών σχολικών εγχειριδίων, στα οποία έχουν από ετών εντοπισθεί προβληματικές αναφορές, προάγουσες αλυτρωτισμό και μισαλλοδοξία έναντι της χώρας μας και άλλων βαλκανικών χωρών, με όχημα την ιδέα της ‘‘Μεγάλης Αλβανίας’’. […] Οι συμφωνηθείσες αλλαγές θα εφαρμοστούν για όλα τα σχολικά βιβλία από το Σεπτέμβριο 2019, με μόνη εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όπου απαιτείται η έκδοση νέων αναλυτικών προγραμμάτων (curricula), για τα οποία ως προθεσμία εφαρμογής των αλλαγών ορίζεται ο Σεπτέμβριος 2020.

Ως προς την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αλβανία -όπου λειτουργούν μειονοτικά δημόσια ελληνικά σχολεία (εντός των μειονοτικών ζωνών), καθώς και ιδιωτικά ελληνικά σχολεία (εκπαιδευτήρια ‘‘Όμηρος’’ σε Κορυτσά και Χειμάρρα, Αρσάκειο Τιράνων, 12τάξιο σχολείο της Αρχιεπισκοπής ‘‘Πρωταγωνιστές’’)- υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες συνδεόμενες με τη γενικότερη κατάσταση της ΕΕΜ και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, τις οποίες η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε δέουσα προσπάθεια να υπερβεί. Η ενεργή στήριξη των ελληνόφωνων σχολείων που λειτουργούν στην Αλβανία είναι δεδομένη. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εν εξελίξει εσωτερική διαδικασία στην Αλβανία για υιοθέτηση της εφαρμοστικής νομοθεσίας του Νόμου-Πλαισίου (ψηφίσθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο 2017) για τις Εθνικές Μειονότητες, βάσει των οποίων θα εκσυγχρονισθεί η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένης της μειονοτικής εκπαίδευσης και χρήσης γλώσσας - σε όλη την αλβανική επικράτεια».

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια