Πολύωρα ταξίδια: Πώς θα αποφύγετε τη φλεβική θρομβοεμβολή;Στις περιπτώσεις που ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις, συνήθως με αεροπλάνο, αλλά και με αυτοκίνητο, μπορεί να προκληθεί φλεβική θρομβοεμβολή.

Αν λάβετε όμως μια σειρά από τα παρακάτω προληπτικά μέτρα, τα οποία συστήνει ο αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν ταξιδεύετε και τα μεγάλα ταξίδια μπορούν να είναι πιο χαλαρά και λιγότερο ανησυχητικά. Τα ίδια αυτά προληπτικά μέτρα μπορείτε να τα εφαρμόζετε επίσης στα ταξίδια σας με λεωφορείο, με αυτοκίνητο ή τρένο.


Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

  1. Aν σας έχει συσταθεί από το γιατρό σας η χρήση ειδικών καλτσών, να τις φοράτε και στα δύο πόδια οποτεδήποτε ταξιδεύετε για μεγάλες αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μέσο που μετακινήστε.
  2. Να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να διατηρείτε έναν υποκίτρινο χρωματισμό των ούρων σας.
  3. Να αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γιατί σας αφυδατώνουν.
  4. Να διατηρείστε ενεργητικοί κάνοντας τις παρακάτω ασκήσεις:
·         Στρέψτε τα δάκτυλα των ποδιών σας ψηλά προς τον ουρανό και μετά κάτω προς το έδαφος.
·         Περιστρέψτε τους αστραγάλους σας προς τα δεξιά και τα αριστερά.
·         Όταν κάθεστε να σηκώνετε ένα πόδι τη φορά στο ύψος της καρέκλας.
·         Προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε κανονικά κατά διαστήματα.
·         Πιθανότατα να χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο πριν την έναρξη του ταξιδιού, οπότε καλό θα ήταν να επικοινωνούσατε με το γιατρό σας.
·         Αν αναπτύξετε ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στα πόδια σας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.
·         Αν σας παρουσιαστεί πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή ή και τα δύο, πρέπει να λάβετε άμεσα βοήθεια και να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο.


Πηγές: veincenter.gr, clickatlife.gr
_