Για ποιο θέμα πρέπει να μοριοδοτούνται οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε μονάδες πρώτης γραμμής

Διανύοντας το Έτος Μέριμνας προσωπικού, διαπιστώνουμε ότι αυτό που εκπλήσσει δεν είναι ότι τα προβλήματα των στρατιωτικών οικογενειών είναι τόσα πολλά. 

Η έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι λύσεις φαίνονται απλές. Και μάλλον είναι…
Παράδειγμα: γιατί οι στρατιωτικές οικογένειες οι οποίες λόγω μετάθεσης υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων να μην μοριοδοτούνται για την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ
της ΕΕΤΑΑ (https://www.eetaa.gr/) ,ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κάποιον ιδιωτικό παιδικό σταθμό για να αφήνουν τα παιδιά τους; Η μοριοδότηση έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Είναι λογικό αλλά όχι για τους στρατιωτικούς.
Μας γράφει στρατιωτικός:
“Είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε να ευνοηθούν με μια έξτρα μοριοδότηση οι στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους και είναι εντελώς μόνοι τους στον τόπο που μένουν; Γιατί, ένας στρατιωτικός που μόνος μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονται 100αδες χιλιόμετρα μακριά από τους δικούς τους , να θεωρείται δήθεν ευνοημένος από έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει μεν χαμηλότερο εισόδημα, αλλά ο οποίος μπορεί να μένει σε ιδιόκτητο σπίτι, να έχει κοντά τους γονείς του να του κρατήσουν τα παιδιά αν θέλει να πάει να δουλέψει κλπ;”
Γιατί υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους στρατιωτικούς;
Ας πάρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα:
Στρατιωτικός που υπηρετεί σε νησί , το οποίο το καλοκαίρι έχει να ασχοληθεί με τον τουρισμό. Πόσο είναι το νοίκι που ζητούν οι ιδιοκτήτες σπιτιών; Από μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε το κόστος είναι από 400 έως 500 ευρώ το μήνα! Και αναφερόμαστε σε σπίτια 20ετίας, συχνά πολλά χιλιόμετρα από την μονάδα! Πως μπορεί να επιβιώσει λοιπόν μια στρατιωτική οικογένεια, ειδικά όταν η σύζυγος δεν εργάζεται; Και δεν εργάζεται όχι μόνο γιατί δεν είναι εύκολο να βρει εργασία στον τόπο που έχει μετατεθεί ο σύζυγός της, αλλά και γιατί ακόμη κι αν βρει δεν έχει που να αφήσει τα παιδιά της! Δεν υπάρχουν παντού παιδικοί σταθμοί των ΕΔ και στις περισσότερες περιπτώσεις η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε ιδιωτικούς σταθμούς. Μηνιαίο κόστος; Από 200 έως 300 ευρώ!

Να κατασκευαστούν αύριο παιδικοί σταθμοί δεν είναι εφικτό. Ίσως το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί και να ΄χει άμεσα αποτελέσματα να είναι η μοριοδότηση των στρατιωτικών μέσω της ΕΕΤΑΑ.
militaire.gr
_