Γυναίκες: Απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις!


Γενικότερα οι μυκητιάσεις είναι συχνές στις γυναίκες, με το 50% εξ αυτών θα πάθει από δύο φορές και πάνω.

Ειδικά τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, οι πιθανότητες αυξάνονται και ως γνωστών η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Είναι πιο πιθανό να μολυνθείτε από μύκητες όταν:
 • Είστε έγκυος
 • Έχετε διαβήτη
 • Έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας
 • Παίρνετε αντιβιοτικά
 • Χρησιμοποιήτε αντισυλληπτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα
 • Χρησιμοποιήτε σκευάσματα για κολπικές πλύσεις ή κολπικά σπρέι

Για κάποιες γυναίκες είναι αδύνατο να αποφύγουν τις μυκητιάσεις, μπορούν όμως να μειώσουν τις πιθανότητες που τις προκαλούν.

Πώς θα γίνει αυτό;
 1. Φοράτε εσώρουχα που αναπνέουν. Τα βαμβακερά είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν συγκρατεί τη θερμότητα ή την υγρασία. Διατηρεί την περιοχή όσο το δυνατόν, στεγνή.
 2. Προσπαθείτε να φοράτε άνετα ρούχα. Βεβαιωθείτε ότι τα τζιν, φούστες, εσώρουχα, κολάν γιόγκα, καλσόν κλπ δεν είναι υπερβολικά στενά. Μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος σας και κατ’ επέκταση να αυξήσουν την ποσότητα υγρασίας στα γεννητικά σας όργανα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μυκητίαση.
 3. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Τα προϊόντα «για την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας» μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηριδίων στον κόλπο σας, αφαιρώντας μερικά από τα καλά βακτήρια, που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να καταπολεμούν λοιμώξεις.
 4. Αποφύγετε τα αρώματα στα γυναικεία προϊόντα. Αυτό περιλαμβάνει σαπούνια, σπρέι, ταμπόν και μαντιλάκια.
 5. Αποφύγετε τα τζακούζι και τα λουτρά. Σε περίπτωση που τα προτιμάτε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.
 6. Αλλάζετε πάντα τα βρεγμένα ρούχα. Μην κάθεστε με βρεγμένο μαγιό μετά την κολύμβηση ή με τα ιδρωμένα ρούχα μετά το γυμναστήριο. Αλλάξτε αμέσως.
 7. Στο σπίτι, σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω.
 8. Όταν έχετε περίοδο, αλλάζετε συχνά τα ταμπόν και τα εσώρουχα.
 9. Ελέγχετε το διαβήτη σας. Εάν έχετε, φροντίστε να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και κρατάτε τα υπό έλεγχο.
 10. Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικά μόνο όταν πρέπει. Δεν τα χρειάζεστε σε ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα. Εάν δεν χρειάζεται, απλά μην τα πάρετε.


Πηγή: iatronet.gr
_