Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έλκος στομάχου και διατροφή: Τι πρέπει να προσέξετε;


Τα κυριότερα συμπτώματα του έλκους στομάχου είναι ο πόνος και ένα αίσθημα καύσου στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα έλκη είναι πληγές στα τοιχώματα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου και ο πόνος σχετίζεται με την έκκριση οξέων στα έντερα. Ο πόνος αυτός συνήθως κορυφώνεται ανάμεσα στα γεύματα και τη νύχτα, όταν το οξύ έχει εκκριθεί στο στομάχι, αλλά δεν υπάρχει τροφή για να το απορροφήσει. Οι πάσχοντες για να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί το έλκος στομάχου, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους ακολουθώντας ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας!
  1. Μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη.
  2. Πείτε όχι στο αλκοόλ.
  3. Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν πιπέρι και μπαχαρικά.
  4. Μην τρώτε τηγανιτά, παστά ψάρια, καπνιστά, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.ά.
  5. Οι ειδικοί συνιστούν οι ασθενείς να περιορίζουν την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.
  6. Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο.
  7. Οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους.
  8. Τέλος, καλό είναι να μασάνε μαστίχα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος.



Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια