Η Πυροσβεστική δεν “έβλεπε” το Μάτι ως επικίνδυνη περιοχή – Καμία προετοιμασία για δυτικούς ανέμους!

Οι αποκαλύψεις είναι καθημερινές και προκαλούν οργή. Ακόμη ένα ντοκουμέντο – σοκ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν λάθη και παραλείψεις που τελικά οδήγησαν
στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους στην φωτιά στην Αττική. Είναι τραγικό ωστόσο οι άνθρωποι που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά φαίνεται ότι ήταν απροστάτευτοι από την αρχή ως το τέλος της καταστροφής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Πυροσβεστικής δεν προέβλεπε καν το ενδεχόμενο να φυσήξουν στην Αττικοί δυτικοί άνεμοι.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει τις συνθήκες που επικράτησαν την 23η Ιουλίου, κανείς δεν είχε σκεφτεί ή σχεδιάσει ένα σχέδιο αντίδρασης και κάπως έτσι χάθηκαν πάνω από 90 άνθρωποι.
Στο σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “στην Ανατολική Αττική επικρατούν επίσης βορειοανατολικοί άνεμοι, ενώ αυξημένης συχνότητας είναι και οι ανατολικοί τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο”.
Μάλιστα για την Πυροσβεστική έβγαινε το συμπέρασμα ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα περιορίζονται επί της ουσίας στα μελτέμια!
Ακόμη πιο τραγικό είναι πως κατά την Πυροσβεστική, στο ίδιο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών για το 2018 το Μάτι δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη με τις περιοχές , 38 στο σύνολό τους, όπου υπάρχει άναρχη δόμηση και μείξη δάσους με οικιστικό ιστό.
Δεν υπήρχαν δηλαδή στο Μάτι επικίνδυνες συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο τους κατοίκους.
Κάπως έτσι φαίνεται ότι κανείς δεν πίστευε στην Πυροσβεστική ότι μπορεί να φυσήξει δυτικός άνεμος και φυσικά κανείς δεν υπολόγιζε ότι η φωτιά μπορεί να εγκλωβίσει και να κάψει ανθρώπους στο Μάτι…


newsit.gr
_