Όλα όσα βλάπτουν τα δόντια μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!


Το καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η τακτική εξέταση εξασφαλίζουν την υγεία των δοντιών μας.

Ωστόσο, ζωτικής σημασίας για την οδοντική υγεία είναι και η σωστή διατροφή. Και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά και η σοκολάτα είναι κακά για τα δόντια μας, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που κάνουν κακό.

Ο δρ Πίτερ Τσουάνγκ, από την Αυστραλιανή Οδοντιατρική Ένωση, μίλησε πρόσφατα για τα απροσδόκητα τρόφιμα που καταστρέφουν το ολόλευκο χαμόγελό μας.

Η Daily Mail δημοσίευσε μια λίστα σε αυτά που καλό θα ήταν να περιορίσουμε ή και να κόψουμε τελείως.

Εσπεριδοειδή

Τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά μήπως το αγαπημένο σας νερό με λεμόνι ή ο χυμός πορτοκάλι δεν είναι και τόσο καλός για τα δόντια σας; «Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και ευαισθησίας στα δόντια» δήλωσε ο δρ Τσουάνγκ. Αντί αυτών, ο δρ Τσουάνγκ συνιστά να προτιμήσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα, τα οποία περιέχουν λιγότερο οξύ.


Ζυμαρικά

Η αγαπημένη συνήθεια -τα ζυμαρικά- δεν έχει κάτι το ανησυχητικό, τουλάχιστον αυτό νομίζαμε μέχρι τώρα. Αλλά αν έχουν οποιαδήποτε σάλτσα με βάση την ντομάτα, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, καθώς ο δρ Τσουάνγκ προειδοποιεί πως είναι πολύ όξινη. Προειδοποίησε πως οι κονσέρβες ντομάτας, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή σάλτσας ζυμαρικών, είναι πιο όξινες από τις κανονικές ντομάτες. Αν λοιπόν θέλετε να τρώτε ζυμαρικά χωρίς να σκέφτεστε την υγεία των δοντιών σας, επιλέξτε απλές σάλτσες ή με μια απλή βάση με ελαιόλαδο.

Ποπ κορν

Δεν είναι μόνο τα όξινα τρόφιμα που θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ο οδοντίατρος επεσήμανε πως τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα «ασκούν επίσης μεγάλες πιέσεις στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος». Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το ποπ κορν, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρια καλαμποκιού που να μην έχουν ανοίξει και αυτά μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας. «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτά που είναι καλυμμένα με καραμέλα, είναι ακόμη πιο σκληρά». Αν θέλετε κάτι τόσο πολύ για να τσιμπολογάτε στον κινηματογράφο, προτιμήστε τα nachos.


Πάγος

Με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας από το ποπ κορν, μπορεί να συμβεί και με τον πάγο.

Πίκλες

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι οι πίκλες, που μπορεί να λατρεύονται τον τελευταίο καιρό, χάρη στην ικανότητά τους να βοηθούν στην υγεία των εντέρων, ωστόσο, είναι πολύ όξινα. Ο δρ Τσουάνγκ, προειδοποίησε πως «η ξεχωριστή γεύση των πικλών είναι συχνά εθιστική» και πολλοί από εμάς πιστεύουν πως μας κάνουν καλό. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πολύ όξινες οι πίκλες και αντί γι’ αυτά να επιλέγουμε μπαστουνάκια καρότου ή αγγουριού.


Πηγή: iefimerida.gr
_