Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Aνεξάρτητοι Πυροσβέστες: Η αλαζονεία του κρατικού μηχανισμού

''Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η μητέρα φύση δημιουργεί καταστάσεις που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε παραλείψεις και λανθασμένες τακτικές διότι ο κανόνας της διάσωσης είναι ότι όταν είσαι πιο προετοιμασμένος έχεις λιγότερες απώλειες'' τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι Ανεξάρτητοι Πυροσβέστες.
 

Συνάδελφοι,

Με θλίψη και οδύνη ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες την ανείπωτη τραγωδία της χώρας που χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μας. Ο χαμός των συνανθρώπων μας αλλά και η οικογενειακή τραγωδία εντός της πυροσβεστικής θα μας στοιχειώνει για πάντα.

Είναι όμως καθήκον μας να διερευνήσουμε, να αναλύσουμε και να ανακαλύψουμε τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν τον κρατικό μηχανισμό στο να ανταποκριθεί αναποτελεσματικά.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η μητέρα φύση δημιουργεί καταστάσεις που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε παραλείψεις και λανθασμένες τακτικές διότι ο κανόνας της διάσωσης είναι ότι όταν είσαι πιο προετοιμασμένος έχεις λιγότερες απώλειες.

Η αλαζονεία των κρατικών λειτουργών, η έλλειψη σχεδιασμού, η έλλειψη εφοδίων για την αντιμετώπιση συμβάντων τέτοιας έκτασης, η παρακμιακή ατέρμονη συζήτηση χωρίς να καταλήγει σε αλλαγή στρατηγικής από τους κρατικούς φορείς και η έλλειψη διδαχής από τα σφάλματα του παρελθόντος μας «οδηγούν» στο συμπέρασμα ότι η τραγωδία θα ξαναεμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι απλά θέμα χρόνου. Σας θυμίζουμε ότι έχουμε ζήσει φυσικές καταστροφές στο παρελθόν με νεκρούς συνανθρώπους μας που μέσα από αυτές θα μπορούσαμε να έχουμε βελτιωθεί αλλά δυστυχώς είμαστε πάντα «στο ίδιο έργο θεατές». Οφείλουμε στους συμπολίτες μας να λάβουμε γρήγορα αποφάσεις και να δεσμευτούμε γι’ αυτές.

Η θλιβερή εικόνα κρατικών λειτουργών εν ενεργεία και συνταξιούχων, να αναλύουν και να ξανά αναλύουν αυτά που έχουν ήδη γίνει γνωστά από το παρελθόν, αποδεικνύει ότι κι αυτοί που είχαν την λειτουργία της κρατικής μηχανής στο παρελθόν δεν μπόρεσαν να τη βελτιώσουν και αυτοί που τώρα τη χειρίζονται δεν μπορούν να την κάνουν να αποδώσει. Χρειάζεται άμεσα να ειπωθούν, με διαφάνεια, ποια ήταν τα λάθη και να αποδοθούν ευθύνες. Είναι ανήκουστο να μην καταλογίζονται ευθύνες σε επαγγελματίες που οφείλουν εκ της ιδιότητάς τους να είναι πρώτα αυστηροί με τον εαυτόν τους. Η «λαμογίστικη» νοοτροπία που ότι κακό συμβαίνει το αποδίδει στην ατυχία και σε άγνωστους παράγοντες πάντα, πρέπει κάποτε να τελειώσει


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια