Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω Έβρου το 2018

Σημαντική αύξηση εμφανίζει φέτος ο ρυθμός αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Έβρου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τους Έλληνες Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 


«Πέρυσι η μετανάστευση μέσω Έβρου έφθασε συνολικά τις 7.500 άτομα. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες», αναφέρει η Ιφιγένεια Αναστασιάδη, βοηθός συντονιστή του Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν από την Τουρκία στα νησιά της Ελλάδας το 2015, όμως αυτή η διαδρομή έκλεισε αφότου η Ε.Ε. και η Άγκυρα συμφώνησαν να σταματήσουν τις ροές τον Μάρτιο του 2016. Οι πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες, άλλαξαν τις διαδρομές τα τελευταία χρόνια και επιλέγουν τα περάσματα του Έβρου. Επίσης πολλοί Τούρκοι πολίτες καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, αναφέρει το πρακτορείο.

Η κ. Αναστασιάδη καλεί την κυβέρνηση να στείλει γιατρούς και να αναβαθμίσει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, το οποίο αποκάλεσε «ξεχασμένο μέρος». Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε αναφέρει ότι το κέντρο υποδοχής έχει υπερβεί κατά πολύ την χωρητικότητά του, των 240 ατόμων.

«Χρειάζονται 5 με 6 λεπτά για να διασχίσει κανείς τον Έβρο», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. «Ωστόσο, τα ορμητικά νερά του είναι ύπουλα και αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτά».

Η κύρια μεταναστευτική ροή στη Μεσόγειο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται τελευταία από τη Βόρεια Αφρική, με πάνω από 50.000 μετανάστες μέχρι στιγμής φέτος, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 1.500 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Alexandroupoli Online 

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια