Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πιθανές διώξεις σε τουλάχιστον 15-20 άτομα για την τραγωδία στο Μάτι

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ) αναμένεται να
υπάρξουν , σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστών προς «Το Βήμα» για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένα της τελεσίδικης απόφασης με τον καταμερισμό ευθυνών για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 όπου πάντως δεν είχαν κατηγορηθεί πολιτικά πρόσωπα.

Κύριο ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης της περιοχής , των περιθωρίων που υπήρχαν για την διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων. Η ποινική διαδικασία που θα κινηθεί κι η εξέλιξη της θεωρείται πρόκριμα και για το ζήτημα αποζημιώσεων (μετα από εκατοντάδες αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν ) κι ο οι οποίες μπορεί να υπερβούν τα 300-500 εκ ευρω.



Πλέον βασικό δεδομένο από αναφορές αξιωματούχων αλλά κι από σειρά εγγράφων είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής έχασε περίπου 30 λεπτά χρόνου , έχοντας την εκτίμηση ότι το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την περιοχή Διώνη , που είναι σε αντίθετο σημείο από αυτή που κινήθηκε τελικώς η πυρκαγιά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την προσπάθεια κατανομής των ευθυνών , που παρουσιάζει «Το Βήμα»

Ζητούμενο ακόμη για τους δικαστικούς λειτουργούς ήταν οι επιλογές ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ που ήταν ο κύριος «σύνδεσμος» στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο αξιωματικός αυτός που υπηρετεί στην Τροχαία είχε τεθεί επί σειρά ετών σε διαθεσιμότητα , αφού είχε κατηγορηθεί για σοβαρή υπόθεση ξυλοδαρμού( με ομάδα άλλων αστυνομικών) ενός αλλοδαπού σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής . Ωστόσο στην δίκη που είχε γίνει προ μερικών ετών, είχε απαλλαχθεί . Στην θέση του «συνδέσμου» στην Πυροσβεστική είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Μάιο, πιθανόν και με δική του επιθυμία. Όμως άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι τα περιθώρια αντίδρασης των αρμόδιων αστυνομικών μέσα στην σύγχυση που επικρατούσε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής ήταν μηδαμινά. Ο ίδιος , σε σχετική επικοινωνία μας την Παρασκευή το μεσημέρι, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Τέλος σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να διαθέτει φωτογραφία πυροφύλακα με την έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέττα που δεν αφήνει καμία περαιτέρω αμφιβολία για ενδεχόμενο εμπρησμού . Με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν σπινθήρας από τα καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο της εστίας.

tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια