Όταν η Ελληνική Χωροφυλακή έσβηνε φωτιές σε Δομοκό, Ρέθυμνο και Γαλατά…

Το φαινόμενο της πυρκαγιάς υπήρξε ανέκαθεν ιδιαιτέρως επικίνδυνο. καθώς τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, πριν σαράντα χρόνια, ήταν πενιχρά σε σχέση με αυτά που, δυνητικά, έχουν στη διάθεσή τους οι σημερινές υπηρεσίες πυρόσβεσης.

Οι επαρχιακοί δήμοι και οι κοινότητες συνέτασσαν υποχρεωτικά κατάλογο μελών ομάδων πυρασφάλειας, οι οποίες ήταν στοιχειωδώς εκπαιδευμένες και επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση σε πρώτο χρόνο, εστιών φωτιάς, κυρίως σε δασικές και περιαστικές εκτάσεις, είχαν όμως καθήκον να ειδοποιήσουν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσον και τρόπο, την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, ώστε να επέμβει άμεσα.
Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν καθοριστικά οι τοπικές στρατιωτικές αλλά και αστυνομικές δυνάμεις.
Ιδιαιτέρως εκτιμήθηκε για παράδειγμα, από το πανελλήνιο, η συνδρομή των ανδρών του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής το καλοκαίρι του 1978 (Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με την συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων), κατά τη διάρκεια, κυρίως της θερινής περιόδου, στην κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως αναφέρουν σε σχετικά επαινετικά τηλεγραφήματα και επιστολές, ο τότε Νομαρχιακός Σύμβουλος της Επαρχίας Δομοκού κ. Φώτης Σκλατινιώτης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Γαλατά Τροιζηνίας, όταν σβήστηκαν άμεσα σοβαρές και επικίνδυνες πυρκαγιές εντός των πόλεων του Δομοκού και του Ρεθύμνου, αλλά και σε κατοικημένη περιοχή του Γαλατά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το περιοδικό Επιθεώρηση Χωροφυλακής (1978, τ. 106, σελ. 750):

«Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ τῶν ἀνδρῶν τοῦ Σώματος, κατὰ τὴν διάρκειαν, κυρίως τῆς θερινῆς περιόδου, στὴν κατάσβεση τῶν πυρκαϊῶν ἦταν μεγάλη καὶ ἐκτιμήθηκε ἀπὸ τὸ πανελλήνιο.

Τὴν ἐκτίμησή του καὶ τὶς εὐχαριστίες ἐξέφρασεμὲ ἔγγραφό του  Δήμαρχος Ρεθὺμνουπρὸς τὸν Διοικητὴ τοῦ Π.Σ.Ο.ΧΚρήτηςγιὰ τὴν οὐσιαστικὴ βοήθεια τῶν Δοκίμων Χωροφυλάκων στὴν κατάσβεση τῆς πυρκαϊᾶς ποὺ ἐκδηλώθηκε στὴν ἄκρη τῆςπόλεως.

Μὲ τηλεγράφημά του ἐπίσης Νομαρχιακὸς Σύμβουλος τῆς Ἐπαρχίας Δομοκοῦ κΦώτιος ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗΣἐξέφρασε τὶςεὐχαριστίες του στὸν Διοικητὴ τῆς Διοικήσεως Χωροφυλακῆς Λαμίας γιὰ τὴν συμβολὴ τῶν ἀνδρῶν τῆς Διοικήσεως στὴνκατάσβεση τῆς πυρκαϊᾶς στὸ Δομοκὸὄπου μὲ τὶς ὑπεράνθρωπες προσπάθειες ποὺ κατέβαλανπεριώρισαν τὴν καταστροφὴ τοῦκέντρου τῆς πόλεως.

Τέλος Πρόεδρος τῆς Κοινότητος Γαλατᾶ Τροιζηνίαςμὲ ἔγγραφό του ποὺ ἔστειλε στὸν Διοικητὴ τῆς ΔιοικήσεωςΧωροφυλακῆς Πειραιῶςἐξέφρασε τὶς εὐχαριστίες του γιὰ τοὺς ἄνδρες τοῦ Σταθμοῦ Χωροφυλακῆς Γαλατᾶοἱ ὁποτοι συνετέλεσανστὴν κατάσβεση τῆς πυρκαϊᾶς σὲ περιοχὴ τῆς Κοινότητός του».

Δ.Κ., όπως Δον Κιχώτης…

lamiatimes.gr
_