Το αλκοόλ βοηθά την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα, υποστηρίζει νέα μελέτη!


Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός άνδρα είναι, μεταξύ άλλων, η φυσική κατάσταση, οι συνήθειες του ύπνου, τα επίπεδα του στρες και το σωματικό βάρος.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό περίπου 20% όλων των περιστατικών υπογονιμότητας οφείλονται αποκλειστικά στην υπογονιμότητα του άνδρα. Κατά προσέγγιση, η υπογονιμότητα πλήττει έναν στους 20 άνδρες, λόγω του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων που εντοπίζονται στο σπέρμα του. Μόλις ένας στους 100 άνδρες δεν διαθέτει καθόλου σπερματοζωάρια, κατάσταση γνωστή ως αζωοσπερμία.

Εκτός από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του άνδρα φαίνεται ότι παίζει και η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση «Andrology».


Αρκετές μελέτες έχουν επιχειρήσει να εξακριβώσουν το ρόλο του αλκοόλ στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα, οδηγώντας σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η νέα μελέτη φαίνεται να γέρνει υπέρ της κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο, καθώς φάνηκε πως όταν το αλκοόλ καταναλώνεται συνετά, μπορεί να βελτιώσει βιολογικούς δείκτες-κλειδιά που σχετίζονται με την υγεία του σπέρματος και των σπερματοζωαρίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 323 ανδρών, εκ των οποίων ποσοστό 9,6% δήλωσαν ότι δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, ποσοστό 30% κατανάλωναν λιγότερες από μία έως τρεις μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, ποσοστό 30,3% κατανάλωναν τέσσερις έως επτά μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και ποσοστό 30% κατανάλωναν οκτώ ή και περισσότερες μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Από το σύνολο των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη, όσοι κατανάλωναν τέσσερις έως επτά μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη παραγωγή σπέρματος σε επίπεδο όγκου και τη μεγαλύτερη παραγωγή σπερματοζωαρίων. Κατανάλωση μικρότερη των τεσσάρων και μεγαλύτερη των επτά μονάδων εβδομαδιαίως φάνηκε να συνδέεται με λιγότερο ευνοϊκές εκβάσεις για τη γονιμότητα των ανδρών.

Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 125 ml κρασί ή 330 ml μπίρα ή 30 ml αποσταγμένο ποτό (όπως ουίσκι ή βότκα), με καθένα από αυτά τα αλκοολούχα να περιέχει περίπου 12,5 γραμμάρια αιθανόλης.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, δρ Ελένα Ρίτσι, αναφέρει: «Όσον αφορά την πολύ χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, τα ευρήματά μας συνάδουν με άλλες αντίστοιχες έρευνες. Στην Ιταλία, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια κοινή συνήθεια, που περιορίζεται όμως συνήθως σε μικρές ποσότητες αλκοόλ, και αυτό ισχύει και για άνδρες που απευθύνονται σε κλινική γονιμότητας. Δεδομένου ότι η δόση είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο [όπως είχε πει ο Παράκελσος], συνιστάται στους άνδρες να περιορίζουν, αλλά όχι να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ».


Πηγή: onmed.gr
_