Τη στοματική τους υγεία πρέπει να προσέχουν οι άνδρες αν δεν θέλουν να έχουν προβλήματα στις σεξουαλικές τους επιδόσειςΈνας άνδρας με υγιές και λαμπερό χαμόγελο σίγουρα είναι αρκετά γοητευτικός.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο μοναδικός λόγος που ένας άνδρας θα πρέπει να προσέχει τη στοματική του υγιεινή. Όπως έδειξε μια νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων, οι παθήσεις του στόματος μπορεί να υπονομεύσουν σημαντικά τις σεξουαλικές επιδόσεις του άνδρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία μελέτησαν 158 άνδρες ηλικίας 23 έως 69 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Periodontology» κι έδειξαν πως οι παθήσεις των ούλων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η σχετική μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι η σχέση στοματικής και σεξουαλικής υγείας μπορεί να είναι αμφίδρομη, αφού οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ενδείξεις ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν παθήσεις των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα. Τόσο οι παθήσεις των ούλων, όσο και η στυτική δυσλειτουργία, αναφέρει η μελέτη, σχετίζονται με μια πρωτεΐνη που παράγεται στο συκώτι.

Από το σύνολο των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 80 είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία. Ο οδοντιατρικός έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες, έδειξε ότι οι παθήσεις των ούλων συσχετίζονται με 2,17 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στύσης. Η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει τις παθήσεις των ούλων σε σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία απ’ ό,τι ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το ίδιο όμως ίσχυε και από την αντίθετη κατεύθυνση: Σχεδόν τα δύο τρίτα (ποσοστό 74%) των ανδρών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στύσης εμφάνιζαν συμπτώματα παθήσεων των ούλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ανδρών χωρίς σεξουαλικές δυσκολίες ήταν μόλις 58%.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της στοματικής υγείας όχι μόνο για τη διατήρηση ενός όμορφου χαμόγελου μεταξύ των ανδρών, αλλά και για πτυχές της υγείας τους όπως η σεξουαλική.


Πηγή: healthview.gr
_