Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αιδώς Αργείοι – Του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου

Άρθρο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου


''ΕΘΝΙΚΟΙ ..ΚΑΡΑΤΟΜΟΙ_ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ''


 

Λίγα μόλις 24ωρα από την πρόσφατη Εθνική μας τραγωδία που έπληξε την Αττική μας, μη δυνάμενος να υπομένω άλλο την αναισθησία των ιθυνόντων, Αρχών, Φορέων κλπ. της πατρίδας μας, και αφού υποβάλλω και ο ίδιος τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους των άτυχων πληγέντων και αδικοχαμένων συμπολιτών μας,σαν παλιός πυροσβέστης και άνθρωπος,τοποθετουμαι ως εξής:

Πολλά χρόνια τώρα,και πιο συγκεκριμένα από το 1980, συμμετειχα σε διάφορες δασικές πυρκαγιές(και όχι μόνο βέβαια) στη χώρα μας,και ειδικότερα σε ολες της Αττικής,από το 1998 όπου τα δάση περιήλθαν στο Π.Σ.

Η συμμετοχή μου δε αυτή,ήταν πιο άμεση το 2007 και 2009,στις δασικές πυρκαγιές του Ν.Ηλείας και Αττικής αντίστοιχα,όπου είχα μεταβεί,από τους πρώτους,μαζί και με άλλους συναδέλφους μου βέβαια.

Συγκρίνοντας τις δύο αυτές χρονικές περιόδους με την πρόσφατη στον Ν.Βουτσά,Μάτι,κλπ.,αν και πέρασαν 10!περίπου χρόνια,ΔΕΝ έγινε απολύτως ΤΙΠΟΤΕ από τις υποσχέσεις των τότε πολιτικών και φυσικών ηγεσιών μας!

Ούτε οι σωστές και αναγκαίες προσλήψεις πυροσβεστών έγιναν,ούτε αλλαγή της υλικοτεχνικής δομής του Σώματος με σύγχρονες και απαραίτητες λόγω φθοράς από τον χρόνο,ούτε αντιπυρικες ζώνες διανοιχθησαν σε δασικές περιοχές,ούτε καθαρισμός αυτών των περιοχών και εκτάσεων έγινε,ούτε υδροστομια λειτουργησαν,ούτε οργάνωση,συντονισμός,σωστη αξιολόγηση κατάστασης υπήρξε ποτέ,και γενικά ούτε ικανότητα και στοιχειώδη ευθιξία από ανευθυνουπευθυνους που χειριζονταν και χειρίζονται τις τύχες των συμπολιτών μας δυστυχώς.

Ερχόμενος στο σήμερα,η αγανάκτηση,οργή και θυμός μου,μαζί βέβαια με την οδύνη μου,γίνονται μεγαλύτερα,φυσικά με όλων των Ελλήνων,αφού εξακολουθούμε να γινόμαστε αυτηκοοι μάρτυρες των δικαιολογιων και ανταλλαγής ευθυνών των Αρχών για την φοβερή αυτή τραγωδία.

Πάντοτε φταίνε οι καιρικές συνθήκες,και ΠΟΤΕ οι ίδιοι!!

Αρχηγος Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού,Γραμματέας πολιτικής προστασίας,μαζί με κάποιους Δημάρχους,απ τη πρώτη στιγμή κιόλας θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί ως ΑΝΊΚΑΝΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Το ίδιο και οι αρμόδιοι Υπουργοί,κλπ.

Όμως μια θέση αρχηγική ή Υπουργική δεν αλλάζει με τίποτε δυστυχώς στη χώρα μας!!!

Σαν πρόεδρος πυροσβεστών Αττικής τη διετία 2009_11, κατήγγειλα σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ,τύπο,τηλεοράσεις,κλπ.,μαζί με άλλους συναδέλφους μου βέβαια

τις τεράστιες ελλείψεις μας,την ανοργανωσιά,την ασυντονισία,την ανικανότητα γενικά των ιθυνόντων μας,ηγεσιών,κλπ.

Αμέσως μετά υποσχέσεις,που ομως ΚΑΜΜΙΆ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΉΘΗΚΕ!!

Και ερχόμαστε στο σήμερα και πάλι,που κατά δήλωση πολιτικών έφταιξε η "ασύμμετρη απειλή" γι αυτή την Εθνική μας τραγωδία.

Όπως το 2008,που κατά δήλωση του τότε Υπουργού Δημόσιας τάξης,έφταιγε "ο .. Στρατηγός ανεμος" !

Δηλώσεις που επισύρουν ποινικές ευθύνες σίγουρα,αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

65 νεκροί το 2008, 80 και, σήμερα.

Πολλές χιλιάδες στρέμματα καμμενης γης!,που από αυτά αρκετά,αν και κρίθηκαν αναδασωτέες εκτάσεις,τα τελευταία χρόνια,είδαμε να οικοπεδοποιουνται και να ..κτισματοφυτευονται...

Στην πρόσφατη δασική πυρκαγιά,που ξεκίνησε ως γνωστόν από την Πεντέλη,στο Μάτι,Ν.Βουτσά,Κάλαμο,η αργοπορία εντολών από Δημάρχους για εκκένωση περιοχών,συν την μη σωστή εκτίμηση της από το Π Σ., στην έναρξη της,συν τα όσα προαναφερα,όση ταχύτητα και αν είχε αυτή λόγω ανέμων,έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα.

Και ένα καίριο ερώτημα μου: Αφού από την προηγούμενη γνώριζαν οι Αρχές την αλλαγή καιρικων συνθηκών στην Αττική,σε ποια μέτρα προέβησαν στις ελάχιστες δασικές περιοχές της που απέμειναν,τουλάχιστον τη τραγική αυτή μερα,και πριν την εκδήλωση της?

Σε απολύτως κανένα!

Ούτε εποχουμενες,ούτε πεζές περιπολίες,ούτε αεροπλάνα να ελέγχουν (και πώς,αφού τα μισά από τα υπάρχοντα θέλουν άμεσα αντικατάσταση,και από ελικόπτερα,μόνο 4! Ιδιόκτητα εδώ και χρόνια!),απολύτως Τ Ι Π Ο Τ Α!

Και εν κατακλείδι,συνοψίζοντας θα αναμένουμε το πόρισμα για ευθύνες ιθυνόντων, της Εισαγγελέως κας Ξενης Δημητρίου..

Ως τοτε,αν έχουν έστω και ίχνος ανθρωπιάς και στοιχειώδους ευαισθησίας όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εγκληματισαν έναντι αυτών των αθώων ψυχών,σήμερα κιόλας,την ύστατη αυτή στιγμή, ας επωμιστούν τις ευθύνες τους,κι ας πράξουν τα δεοντα,ζητώντας ταπεινά συγγνώμη από όλους μας,κυρίως και πρωτίστως,από τα αθώα θύματα τους...


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια