"Σε… κοντέινερς μεταστεγάζεται η 2η Ε.Μ.Α.Κ."-Eρώτηση του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

Ερώτηση για την προτεινόμενη λύση μετεγκατάστασης της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) Θεσσαλονίκης σε κοντέινερς κατέθεσε χθες, Τετάρτη,
18 Ιουλίου 2018, στην Βουλή ο αν.Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Ο ερωτών βουλευτής υπογραμμίζει στην Ερώτησή του το γεγονός ότι έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτει την απαξίωση μιας τόσο νευραλγικής Μονάδας, αφού προτείνει ως λύση μία πρόχειρη μετεγκατάσταση της 2ης ΕΜΑΚ σε 19 κοντέινερς, τα οποία δεν εξασφαλίζουν ούτε τους απαραίτητους χώρους εκπαίδευσης και διαβίωσης του προσωπικού ούτε την επαρκή φύλαξη του ακριβού και εξειδικευμένου εξοπλισμού της Μονάδας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την κατασκευή στεγασμένων χώρων στάθμευσης των τριάντα υπηρεσιακών οχημάτων της Μονάδας - αξίας εκατομμυρίων ευρώ- ούτε καν πρόβλεψη ύπαρξης κεντρικών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

«Είναι αδιανόητο να προτείνεται μία τέτοια λύση μετεγκατάστασης για μία μάχιμη υπηρεσία με τόσες επιτυχίες και διασώσεις σε έκτακτα συμβάντα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία υπηρεσία που είναι πρώτη πανελλαδικά μεταξύ των ανάλογων μονάδων στη σιαχείριση ειδικών συμβάντων και πολύ δύσκολων περιστατικών!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κ.Γκιουλέκας.

Παράλληλα, ο αν.Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο εάν εξετάστηκαν οι λύσεις μετεγκατάστασης της 2ης ΕΜΑΚ στο πρώην κτίριο του Β’ ΚΤΕΟ ή η κατασκευή νέου κτιρίου εντός του 18 στρεμμάτων οικοπέδου που παραχώρησε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη για την από κοινού κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων της 2ης ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, για το οποίο έχει εγκριθεί μάλιστα τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο και έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

«Οφείλει να υπάρξει μία ρεαλιστική και αξιοπρεπής λύση μετεγκατάστασης της 2ης ΕΜΑΚ μόνιμα, σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες μίας τόσο μάχιμης υπηρεσίας», επισημαίνει ο Κ.Γκιουλέκας.

_