Αναβίωσαν οι καταγγελίες Ιταλών εις βάρος τελωνειακών και αστυνομικών στην Σύμη


Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο συνταξιούχοι Ιταλοί, ζευγάρι, που κατηγορήθηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση τελωνειακού υπαλλήλου στο νησί της Σύμης.

Οι κατηγορούμενοι είχαν υποβάλει μήνυση σε βάρος τελωνειακών και αστυνομικών υπαλλήλων για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος, η οποία τέθηκε στο αρχείο.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει θόρυβο στην κοινή γνώμη το Σεπτέμβριο του 2012 μετά τις καταγγελίες των μηνυτών που αποδείχτηκαν αβάσιμες από την έρευνα με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν και τα έξοδα.

Οι κατηγορούμενοι τυγχάνουν σύζυγοι, Ιταλοί υπήκοοι και λόγω της μεγάλης τους αγάπης για την Ελλάδα τα τελευταία δεκατρία έτη κατοικούν κάθε καλοκαίρι στη Σύμη, όπου και έχουν αγοράσει μία εξοχική κατοικία το έτος 1999. Ο πρώτος ηλικίας 77 ετών, είναι συνταξιούχος στρατιωτικός και η δεύτερη, ηλικίας 72 ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια.

Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν τα ακόλουθα:

Στη Σύμη, την 11-6-2012 και περί ώρα 11:50, τελωνειακός εντόπισε στη θέση Γιαλός της Σύμης σταθμευμένο το με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκίνητο τζίπ μάρκας Wrangler και στα πλαίσια άσκησης νομίμων καθηκόντων του δήλωσε στην αγγλική γλώσσα την ιδιότητά του στον πρώτο, ο οποίος καθόταν στη θέση του οδηγού και στη δεύτερη εη οποία καθόταν στη θέση του συνοδηγού εντός του σταθμευμένου οχήματος, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και στους δύο την υπηρεσιακή του ταυτότητα, και ζήτησε από τον οδηγό να του επιδείξει όλα τα έγγραφα του οχήματος που αποδείκνυαν τη νόμιμη κατοχή και κυκλοφορία του οχήματος στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο πρώτος φέρεται να αρνήθηκε να υποβληθεί στο νομότυπο τελωνειακό έλεγχο και εξυβρίζοντας τον με άκρως εξυβριστικές φράσεις στην αγγλική και στη ιταλική γλώσσα, όπως άλλωστε καταθέτει και ο αυτόπτης μάρτυρας στην από 13-2-2013 ένορκη εξέτασή του, εξακολουθούσε επίμονα να αρνείται παραδώσει τα έγγραφα του οχήματος στον τελωνειακό υπάλληλο προκειμένου εκείνος να διενεργήσει το νόμιμο τελωνειακό έλεγχο.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, έχων ιδίαν αντίληψη του γεγονότος, καθώς το επεισόδιο διαδραματιζόταν ακριβώς έξω από το κατάστημά του, επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι η συμπεριφορά των Ιταλών υπηκόων ήταν ακραία σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του τελωνειακού την οποία ο αυτόπτης μάρτυρας τη χαρακτήρισε «πολύ ήπια».

Στην διάταξη αρχειοθέτησης τονίζεται ότι ο πρώτος προσπάθησε να βάλει μπροστά το όχημά του και να απομακρυνθεί από το σημείο αρνούμενος να υποβληθεί και πάλι στο νομότυπο τελωνειακό έλεγχο, και ο τελωνειακός προκειμένου να τον εμποδίσει να απομακρυνθεί, βάζοντας το χέρι του μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του οδηγού προσπάθησε να τον αποτρέψει από το να γυρίσει το κλειδί του αυτοκινήτου στη μίζα.
Ο ισχυρισμός του οδηγού ότι στην ανωτέρω προσπάθειά του ο τελωνειακός υπάλληλος λύγισε το κλειδί και προκάλεσε βλάβη στην κλειδαριά της μίζας και στο διακόπτη της μίζας, ουδόλως ευσταθεί, καθώς, όπως προκύπτει από ένορκη κατάθεση αστυφύλακα του Α.Τ. Σύμης, ο οποίος και οδήγησε ο ίδιος το όχημα του εγκαλούντα και το μετέφερε στο χώρο μπροστά από το Τελωνείο της Σύμης καθότι αυτό δεσμεύτηκε προσωρινά.

Κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης του τελωνειακού υπαλλήλου, προς το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης, κατέφθασαν στο σημείο άμεσα με υπηρεσιακό όχημα δύο αστυνομικά όργανα, οι οποίοι και προσήγαγαν τους Ιταλούς υπηκόους και τον τελωνειακό υπάλληλο στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης προς παροχή διευκρινίσεων για το συμβάν.

Ενώπιον της εγκαλούμενης Διοικητή του Α.Τ. Σύμης, ο εγκαλούμενος τελωνειακός υπάλληλος εξέθεσε προφορικά το προπεριγραφόμενο πραγματικό περιστατικό, και αιτήθηκε την ποινική δίωξη αμφοτέρων των εγκαλούντων για την αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη της απείθειας. Κατόπιν των ανωτέρω, ακολουθήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη, υποχρεωτική σε περίπτωση διαπίστωσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, διενέργεια αστυνομικής προανάκρισης.

Οι δύο κατηγορούμενοι χθες κρίθηκαν αθώοι για το ότι στη Σύμη εντός του χρονικού διαστήματος από 11-09-2012 έως 30-09-2012, διέδωσαν στους κατοίκους της Σύμης για τον εγκαλούντα τελωνειακό, υπηρετούντα στο Τελωνείο Σύμης ότι τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας εναντίον τους.

Επίσης δημοσίευσαν σε ροδιακές εφημερίδες και σε διάφορα blogs στο διαδίκτυο δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν για τον εγκαλούντα ότι έχει το σύνδρομο εξουσίας, ότι είναι αμόρφωτο ζώο, νταής, ράμπο, ότι είναι εκτός νόμου και λογικής ότι δείχνει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Γ. Ασημάκης.
 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_