Οι πρώτες «καμπάνες» για διάθεση του «αερίου γέλιου» στη Ρόδο


Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε τρεις αλλοδαπούς, που κρίθηκαν ένοχοι, σε δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν, χωρίς
ελαφρυντικά, για νοθεία τροφίμων και για ηθική αυτουργία σε νοθεία τροφίμων, κατά περίπτωση και συγκεκριμένα για παράνομη πώληση «αερίου γέλιου» στην bar street Ορφανίδου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών, την αντιμετώπιση παραβατικότητας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την προστασία των πολιτών – καταναλωτών, το βράδυ της 24ης και τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου 2017, στην πόλη της Ρόδου και το Φαληράκι πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένοι έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι, οι δράστες λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διαθέτοντας προς πώληση σε πελάτες υποξείδιο του αζώτου, γνωστό ως «αέριο γέλιου», διοχετεύοντάς το για χρήση σε μπαλόνια.

Η πρώτη περίπτωση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε δύο υπηκόους Αλβανίας.

Ο πρώτος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος ότι έθεσε σε κυκλοφορία αντικείμενα που η χρήση τους μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο για τη ζωή ανθρώπου. Ειδικότερα, ως προσωρινά υπεύθυνος καφετέρειας μπαρ στην οδό Ορφανίδου, ιδιοκτησίας του δεύτερου, κατελήφθη την 02.20 ώρα της 25ης Ιoυλίου 2017 να διαθέτει προς πώληση σε πελάτες του καταστήματος μπαλόνια, που περιείχαν το αέριο υποξείδιο του αζώτου, για εισπνοή.

Στην δεύτερη υπόθεση ένας Σουηδός κρίθηκε ένοχος ότι στην οδό Ορφανίδου την 24η Ιουλίου 2017 ως ιδιοκτήτης μπαρ διέθετε προς πώληση το ίδιο αέριο μεταφέροντας το από φιάλη νοσοκομειακής χρήσης σε μπαλόνια τα οποία εισέπνεαν οι πελάτες.

Οι κατηγορούμενοι, εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο κ. Στέλιο Αλεξανδρή, διατείνονται ότι δεν γνώριζαν ότι είναι παράνομη η διάθεση του αερίου σε μπαλόνια τα οποία διέθεταν στο κοινό έναντι 2 ευρώ έκαστο, ενώ επεσήμαναν ότι αγοράζουν τις φιάλες με το αέριο με νόμιμα παραστατικά, από εταιρεία πώλησης παραϊατρικών ειδών στην πόλη της Ρόδου.

Το συγκεκριμένο αέριο κυκλοφορεί ευρέως στο νησί μας και κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες, αφού αποτελεί την εναλλακτική λύση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς είναι πολύ φτηνότερο.

Οι καταστηματάρχες της οδού Ορφανίδου είχαν πρόσφατα συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου τον οποίο και διαβεβαίωσαν ότι η διάθεση του αερίου έχει πλέον σταματήσει.

Η χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου ή «αέριου του γέλιου» γίνεται με μπαλόνι, έχει γλυκιά γεύση και μυρωδιά, ενώ προκαλεί ευφορία στους χρήστες. Από ειδικούς έχει ενοχοποιηθεί για αρκετούς θανάτους στη Βρετανία.

Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση.

Σε υψηλές θερμοκρασίες το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες τουριστών που κάνουν χρήση του αερίου σε νυχτερινά κέντρα της πόλη της Ρόδου και του Φαληρακίου ενώ μάλιστα υπάρχει και διαφήμιση σε flyers μπαρ που διαφημίζεται η διάθεσή του έναντι 3 ευρώ (ΝOS BALLOONS)!

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς η ουσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ναρκωτικών, παρά την επικινδυνότητά του. Το «αέριο του γέλιου» εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.

Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία.

Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

 

Δαμιανός Αθανασίου

 

Πηγή: dimokratiki.gr


_