Ερώτηση Κρεμαστινού για την αστυνομία στα Δωδεκάνησα - Η απάντηση Τόσκα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή 

Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Προβλήματα λειτουργίας της ΕΛΑΣ στη Δωδεκάνησο, μέσα στην τουριστική περίοδο». Την ερώτηση προσήλθε για να απαντήσει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Τόσκας.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εκδήλωσε την ανησυχία του προς τον αρμόδιο Υπουργό για την δυνατότητα ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στη Δωδεκάνησο με τις πολύ αυξημένες ανάγκες της τουριστική περιόδου. Επιπλέον, επισήμανε ότι η υποστελέχωση της Αστυνομίας στους ελέγχους διαβατηρίων είναι ανασταλτική για του τουρισμό καθώς επιφυλάσσει ταλαιπωρία για τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι είναι η Σύμη, η οποία βασίζεται στις αυθημερόν επισκέψεις από την Τουρκία, όπου ο έλεγχος διαβατηρίων μπορεί να έχει και 3 ώρες αναμονή. Ζήτησε επίσης να μάθει με ποιον τρόπο θα πριμοδοτηθούν τα Δωδεκάνησα κατά προτεραιότητα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι όσα αναφέρει ο Αντιπρόεδρος κ. Κρεμαστινός είναι σωστά και ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με τη στελέχωση. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην οικονομική δυσχέρεια των τμημάτων στην κάλυψη των εξόδων και των οφειλών τους αλλά είπε ότι τις προσεχείς μέρες θα σταλούν περισσότεροι αστυνομικοί ώστε να διευκολυνθούν οι ροές τουριστών.
Ολόκληρη η συζήτηση, είχε ως εξής:

«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση επί του θέματος που καταθέτω στη Βουλή. Και τούτο, διότι δημιουργείται ένα πολύ δυσάρεστο πρόβλημα, όταν βλέπεις σε πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων -και καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής ένα πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατικής»- ότι υπάρχει υπαρξιακό πρόβλημα στην ΕΛΑΣ της Ρόδου.
(Στο σημείο αυτό ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όταν οι παράνομοι βλέπουν αυτό το πρωτοσέλιδο, αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνονται ότι είναι ελεύθεροι να κινούνται. Και μόνο, δηλαδή, για το πρωτοσέλιδο θα μπορούσα να κάνω ερώτηση για να εκφράσω την ανησυχία μου για όλη αυτή την ιστορία.
Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα για τη στελέχωση των Υπηρεσιών. Όλα αυτά τα αντιλαμβάνομαι. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αλλά». Και το Σύνταγμα λέει ότι η νομοθεσία γενικώς πρέπει να είναι διαφορετική για τη νησιωτική πολιτική και, βεβαίως, αυτό που λέει το Σύνταγμα θα πρέπει να το εφαρμόζουμε και στην πράξη. Δηλαδή, τι θέλω να πω; Άλλες είναι οι υποχρεώσεις ενός νομού «χ» της Ελλάδας και άλλες είναι ενός νομού ο οποίος έχει δώδεκα μεγάλα νησιά κι έχει δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.
Διαμαρτύρονται, λοιπόν, και λένε το εξής: Δεν μπορούν να φυλάξουν τα αεροδρόμια, διότι οι δόκιμοι οι οποίοι πάνε κάτω δεν επιτρέπεται τα σαββατοκύριακα να προσφέρουν υπηρεσίες στα αεροδρόμια. Όμως, ο αριθμός των πτήσεων που έρχονται το σαββατοκύριακο είναι ο κύριος αριθμός των πτήσεων της εβδομάδας.
Μετά διαμαρτύρονται, διότι λένε πως περιμένουν για να επικυρωθούν τα διαβατήριά τους, στη Σύμη παραδείγματος χάρη, τρεις ώρες, με αποτέλεσμα να φεύγουν τα γιοτ και ο τουρισμός κατά κάποιο τρόπο να μην υποστηρίζεται. Και χρειαζόμαστε τουρισμό, δεν πρέπει να διώχνουμε τα γιοτ.
Με όλα αυτά και με άλλα τα οποία θα μπορούσα να αναπτύξω για πολλή ώρα, παραδείγματος χάρη ότι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το catering των κρατουμένων και τις μεταγωγές των παρανόμων που συλλαμβάνει η Αστυνομία ή δεν έχουν να πληρώσουν τη βενζίνη για τα αστυνομικά οχήματα, δημιουργείται ένα κλίμα κακό.
Και βεβαίως, επαναλαμβάνω, έρχομαι στο βασικό ερώτημα, όταν μου πείτε ότι αυτή είναι η πολιτική που μπορούμε να κάνουμε σε όλη τη χώρα. Εγώ θέλω να πω ότι η νησιωτική πολιτική πρέπει να είναι σε προτεραιότητα για όλους αυτούς τους λόγους. Και το κύριο μέρος της ερώτησής μου είναι αυτό, δηλαδή, ποια προτεραιότητα θα δώσετε ή δίνετε προς τη νησιωτική πλευρά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα για τις ιδιαιτερότητες που σας ανέπτυξα, οι οποίες υπάρχουν, και όχι διότι εγώ είμαι Βουλευτής Δωδεκανήσου και θέλω να εμφανιστώ στη Βουλή και να υπερασπιστώ μόνο τα δίκαια της Περιφέρειας, αλλά νομίζω ότι υπερασπίζομαι τον τουρισμό γενικότερα και την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής.            
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κρεμαστινέ, σωστά παρουσιάζετε τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών και ειδικά της περιοχής της Δωδεκανήσου, που αποτελεί μια από τις κυριότερες περιοχές υποδοχής των μεγάλων τουριστικών ρευμάτων, τα οποία έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν και τις ωραίες περιοχές, αλλά και να αφήσουν τα χρήματά τους εδώ.
Υπάρχουν, όμως, προβλήματα, υπάρχουν ανάγκες. Μακάρι να μπορούσαμε να ενισχύσουμε με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικού προσωπικού τις περιοχές αυτές.
Θα σας αναφέρω ορισμένα νούμερα. Στο Αστυνομικό Τμήμα του Αερολιμένα Ρόδου υπάρχουν τριάντα αστυνομικοί έναντι τριάντα τεσσάρων οργανικών θέσεων. Στη Κω υπάρχουν δεκαεννιά έναντι είκοσι τεσσάρων. Στην Κάρπαθο υπάρχουν δεκαοκτώ έναντι είκοσι τριών.
Έχει ληφθεί μέριμνα ειδικά για την τουριστική περίοδο, κυρίως για τον έλεγχο των διαβατηρίων και την εξυπηρέτηση των τουριστών να έρχεται στις περιοχές αυτές και στα αεροδρόμια ένας αριθμός δοκίμων αστυνομικών και θα έρθει εντός των ημερών και μεγαλύτερος αριθμός.
Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές που έχουν ιδιαιτερότητες, όπως η Σύμη που αναφέρατε και που και εγώ ο ίδιος την έχω επισκεφτεί και έχω δει τα προβλήματα, τα οποία έχουν σχέση με τις διαδικασίες που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες τρίτων χωρών. Αναφέρομαι κύρια στους τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία και που, παρά την καλή θέληση και τις περισσότερες ώρες απ’ όσες προβλέπει το ωράριό τους που εργάζονται οι αστυνομικοί εκεί, δεν μπορεί να συμπτυχθούν άλλο οι διαδικασίες αυτές, γιατί αυτό θα αποτελεί παράβαση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν, λοιπόν, τέτοια προβλήματα, αλλά εντός των ημερών θα σταλεί μεγαλύτερος αριθμός δοκίμων αστυνομικών. Δεν είναι οι έμπειροι αστυνομικοί, οι οποίοι κάνουν οποιαδήποτε δουλειά, αλλά τη δουλειά αυτή που αφορά ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια μπορούν να την κάνουν. Έτσι πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Χαίρομαι με αυτά που ακούω, αλλά θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, εάν μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα και να δώσετε ένα διάγραμμα πώς θα διαφοροποιηθεί σε αριθμούς αυτή η ιστορία, δηλαδή, παραδείγματος χάρη, να πείτε ότι στην Στερεά Ελλάδα ισχύουν αυτά, για την Δωδεκάνησο και τις σχετικές περιοχές ισχύουν αυτά.
Θα ήθελα, δηλαδή, να εκφραστεί σε αριθμούς η προτεραιότητα, διότι τα προβλήματα τα γνωρίζετε και τα γνωρίζω και εγώ και δεν επιμένω. Επιμένω, όμως, στην προτεραιότητα, διότι από εκεί και πέρα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ως Υπουργός εννοώ. Μπορείτε να κάνετε, όμως, μια προσπάθεια. Δηλαδή, στην Δωδεκάνησο είναι αυτός ο αριθμός, εκεί είναι αυτός ο αριθμός.
Μεταξύ μας υπάρχει και σχόλιο, συνδικαλιστικό σχόλιο, ότι άλλες περιοχέςέχουν καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά τον αριθμό των στελεχών της ΕΛΑΣ που υπηρετούν. Αυτό δεν το συζητώ. Το ξέρετε καλύτερα από εμένα εσείς.
Θα ήθελα, όμως, να ακούσω ότι θα πριμοδοτηθούν οι περιοχές αυτές για τους συγκεκριμένους λόγους και κυρίως τους τουριστικούς που εξυπηρετούντην εικόνα του τουρισμού όλης της χώρας, διότι όταν ο άλλος πάει με το γιοτ για να φέρει τα λεφτά του και περιμένει τρείς ώρες -από ό,τι λένε- για να του σφραγίσουν το διαβατήριό του, αντιλαμβάνεστε ότι φεύγει από το λιμάνι και πάει κάπου αλλού, πάει στην απέναντι τουρκική αρχή και ελλιμενίζεται.
Άρα, λοιπόν, είναι προβλήματα τα οποία είναι πρακτικά. Δεν είναι προβλήματα θεωρητικά, απλώς και μόνο να λέμε κάτι παραπάνω. Θέλω να τα δείτε με αυτό το πνεύμα και μας δώσετε μια συγκεκριμένη απάντηση επ’ αυτού.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Με αυτήν τη λογική αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Δεν κατανέμουμε με τον ίδιο αριθμό τη δύναμη των αστυνομικών σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την κατανέμουμε ακριβώς ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Όμως, κάποιοι που κάνουν σύγκριση, προφανώς, θέλουν περισσότερους αστυνομικούς και είναι θεμιτό αυτό. Δεν μπορεί να συγκρίνει κάποιος, για παράδειγμα, τη Λέσβο με τη Ρόδο, όπου εκεί υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα του μεταναστευτικού. Δηλαδή, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες τις δικές της. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεσή σας, φυσικά.
Παρ’ όλα αυτά τις επόμενες μέρες, όπως σας είπα, θα σταλεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δοκίμων αστυνομικών, προκειμένου να διευκολύνουν τα τουριστικά ρεύματα.»

dhras.gr


_