Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικοί περιγράφουν τι τους έχει συμβεί στη βάρδια για αλκοτέστ στην Αθήνα

Το «βγήκαμε για ένα χαλαρό κρασί» που καταλήγει σε πέντε ποτά μαζί με κάτι γύρες σφηνάκια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Δυστυχώς, ούτε το «σιγά μωρέ μην πέσω σε αλκοτέστ, θα γυρίσω με
 το αμάξι» είναι. Κι αν το πρώτο μπορεί ομολογουμένως να καταλήξει σε κάτι ευχάριστο, το δεύτερο μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη. Το να οδηγείς μεθυσμένος είναι μαλακία. Τα ρεπορτάζ, οι καμπάνιες και οι ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο επειδή κάποιος ήταν μεθυσμένος το υπενθυμίζουν καθημερινά. Παρ' όλα αυτά, αν και οι έλεγχοι για κατανάλωση αλκοόλ είναι συνεχείς και ο φόβος του αλκοτέστ μπορεί να αποτρέπει πολλούς από τη μεγάλη κατανάλωση, μεγάλο ποσοστό των οδηγών συνεχίζει να μην παίρνει ταξί όταν νιώθει ότι έχει ξεπεράσει το όριο μετά τη διασκέδασή του.
«Παρασκευή και Σάββατο είναι τα πιο επίφοβα περιστατικά. Το θέμα δεν είναι να πεις στον άλλο "κοίτα να δεις, όταν πιεις δεν θα οδηγήσεις". Το σημαντικότερο για μένα είναι να καταλαβαίνει ο άλλος τα όριά του, να έχει αυτογνωσία και να λέει; "Ξέρεις κάτι; Μέχρι εδώ ήμουν, δεν μπορώ να πιω άλλο, θα πάω με ταξί"», λέει ο Γιώργος, που είναι αστυνομικός στην Τροχαία και κάνει βάρδιες για αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην πλατεία Κουμουνδούρου, την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Κολοκοτρώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το 2015 σημειώθηκαν 29.191 παραβάσεις για μέθη, ενώ το 2014 είχαν σημειωθεί συνολικά 29.597. Ο φόβος του αλκοτέστ μπορεί τελικά να σώζει ζωές, μπροστά στη θέα των αστυνομικών, όμως, αυτοί που έχουν πιει κάποια ποτηράκια παραπάνω εφευρίσκουν απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να μην οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Άλλες αστείες, άλλες τραγικές, αυτές είναι μερικές ιστορίες αστυνομικών από τη βάρδια του αλκοτέστ που ίσως την επόμενη φορά σε κάνουν να το σκεφτείς ξανά και να καλέσεις ταξί.

«Κατούρησε μπροστά μου»

Αλκοτέστ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ήταν δυο κοπελιές με ένα κάμπριο, τις σταματήσαμε και είχαν πιει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, φαίνονταν. Όταν ζήτησα απ' τη μια κοπέλα να μου δώσει τα χαρτιά της για να κάνουμε την αλκοολομέτρηση, μου λέει «μισό λεπτάκι», ανοίγει την πόρτα του οδηγού, κατεβαίνει απ' το αυτοκίνητο –φορούσε φούστα– κατεβάζει το εσώρουχό της, κάθεται και κατουράει μπροστά μου. Λέω «τι κάνετε;». Μου λέει «δεν μπορούσα να κρατηθώ, μισό λεπτάκι». Λέω «δεν μπορείτε να πάτε παραδίπλα;». Αυτή ήταν κυριολεκτικά για αυτόφωρο.

«Ξάπλωσε στον δρόμο προσποιούμενος ότι έπαθε έμφραγμα»

Moυ έχει συμβεί μια ιστορία ενός ανθρώπου με μηχανάκι στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ήταν ένας πολύ ψηλός κύριος, πραγματικά πολύ. Εγώ είμαι 1,93 και ο άνθρωπος με περνούσε τουλάχιστον ένα κεφάλι. Τον βλέπαμε που ερχόταν από Ψυρρή. Όπως ερχόταν με τη μηχανή, πέφτει πριν από το φανάρι. Καταλαβαίνουμε κι εμείς ότι μάλλον έχει πιει. Σηκώνεται, κύριος, καβαλάει τη μηχανή, προχωράει πέντε μέτρα, ξαναπέφτει. Λες κι ήταν ποδήλατο: ανέβαινε, έπεφτε, ανέβαινε ξανά, έπεφτε πάλι, 500 φορές, μέχρι να φτάσει σ' εμάς. Τον βγάζουμε στην άκρη. «Έχετε πιει, κύριε;». «Μόνο μια μπίρα», μας απάντησε με φωνή μεθυσμένου. Τον βάζουμε να φυσήξει και είχε πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στον αέρα. Όταν του ζητήσαμε να μας δώσει τα στοιχεία του, ξεκίνησε το πανήγυρι: «Δεν σας δίνω τίποτα, θα σας δείρω όλους». Ξεκίνησε να χτυπάει ένα συνάδελφο, χτυπάει ένα δεύτερο συνάδελφο, δεν μας άφηνε στοιχεία, μας έβριζε, μας έφτυνε και στο τέλος ξάπλωσε στη μέση του δρόμου προσποιούμενος καρδιακή προσβολή.

«Μου την έπεσε για να μην της κάνω αλκοτέστ»

Θυμάμαι σε μία βάρδια που ήμουν στο Γκάζι και μέσα στο αμάξι ήταν δυο κοπέλες. Με το που σταματάνε, γυρίζει η πρώτη και μου λέει «έλα ρε μωρό μου τώρα, μη μου κάνεις αλκοτέστ». Της λέω: «Κυρία μου, πρώτα απ' όλα δεν σας ξέρω. Πρέπει να κάνουμε ένα αλκοτέστ. Έχετε πιει καθόλου αλκοόλ;». Μου λέει «όχι, δεν έχω πιει, βρε αγάπη μου γλυκιά. Μη με βάλεις να φυσήξω τώρα, δεν θέλω, άσε με να φυσήξω τίποτα άλλο». «Κυρία μου», της λέω, «σας παρακαλώ ελάτε να κάνουμε αλκοολομέτρηση να δούμε πόσο είναι το ποσοστό. Αν έχετε ποσοστό να σας δοθεί μια παράβαση, αν δεν έχετε να πάτε στην ευχή του Θεού». «Έλα, βρε αγάπη μου, να τα βρούμε κάπως αλλιώς» και διάφορες τέτοιες εκφράσεις. Είχαμε φτάσει σε σημείο να μου λέει: «Εγώ μπορώ να σε περιμένω να σχολάσεις για να έρθεις να με πάρεις να πάμε μαζί για ένα ποτό μετά».

«Κοιμόταν στο αυτοκίνητο»

Ήταν 5.00 το πρωί, λίγο πριν από τη λήξη της βάρδιας και δεχθήκαμε σήμα για ένα σταθμευμένο ΙΧΕ πάνω στην είσοδο μεγάλου εργοστασίου στην Πέτρου Ράλλη. Μεταβήκαμε με περιπολικό όχημα εγώ κι ένας άλλος συνάδελφος στο σημείο. Ο υπάλληλος της ασφάλειας μας ενημέρωσε ότι από εκείνη την ώρα και μετά θα άρχιζαν να καταφθάνουν οι πρώτοι εργάτες με τα οχήματά τους. Καθώς το εν λόγω ΙΧΕ έφραζε την είσοδο, θα έπρεπε να μετακινηθεί τάχιστα. Πλησιάσαμε το όχημα και διαπιστώσαμε πως μέσα υπήρχε άτομο στη θέση του οδηγού το οποίο κοιμόταν. Χτυπήσαμε το παράθυρό του, αλλά μάταια. Χτυπήσαμε πιο δυνατά, τίποτα. Φτάσαμε σε σημείο να πιάσουμε τις δυο πλευρές του οχήματος και να το κουνάμε ολόκληρο συντονισμένα, μπας και νιώσει, αλλά ο ύπνος του ήταν πραγματικά βαρύς. Εκεί που είχαμε απελπιστεί, χτυπάω πάλι ελαφρά το τζάμι της πόρτας του οδηγού και πετάγεται πάνω σαν ελατήριο. Ανοίγει τα μάτια του, μας κοιτάει με απάθεια και αμέσως προσπάθησε να συνεχίσει τον ύπνο του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Του είπαμε πως έχει σταθμεύσει παράνομα και πως πρέπει να βάλει μπροστά και να φύγει. Τότε μας λέει το θεϊκό πως δεν πάει πουθενά και ότι θα συνεχίσει τον ύπνο του. Στην πορεία αρχίσαμε με τον συνάδελφο να καταλαβαίνουμε πως εκτός από κουρασμένος ήταν και πιωμένος, καθώς μύριζε αλκοόλ. Με τα χίλια ζόρια συμφωνήσαμε αυτός να μπει στη θέση του συνοδηγού και κάποιος από μας να μπει στη θέση του οδηγού και να μετακινήσει το όχημά του σε θέση που δεν ενοχλεί. Τελικά μπήκα στη θέση του οδηγού και μέχρι να βάλω μπρος και να το πάμε 15 μέτρα πιο κάτω, είχε αποκοιμηθεί πάλι. Βγήκα από το όχημα, ανέφερα στο κέντρο πως όλα έχουν καλώς και αποχωρήσαμε από το σημείο για να σχολάσουμε λίγα λεπτά αργότερα.

«Παραλίγο να σκοτωθεί για να αποφύγει το αλκοτέστ»

Μου έχει τύχει σε αλκοτέστ, μπροστά από την Τροχαία, να κάνουμε σήμα σε μηχανή να σταματήσει, ο άνθρωπος να μας αγνοεί, να επιταχύνει με τη μηχανή και να φεύγει επιταχύνοντας για να καρφωθεί στη νησίδα. Έγινε ένα με την κολόνα για να αποφύγει το αλκοτέστ. Μετά, όταν του πήραμε αίμα κ.λπ., ήταν γεμάτος και από αλκοόλ και από ναρκωτικά. Τραγικές καταστάσεις.
vice.com/gr/
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια