Με ποιες τροφές μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη ναυτία;


Η ναυτία μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους και πολλοί είναι οι άνθρωποι που την έχουν αισθανθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μερικές φορές, όμως, το αίσθημα είναι πιο έντονο, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι στα αλήθεια θα κάνουμε εμετό και πιθανότατα κάνουμε. Αν η ναυτία αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος ή σφοδρές κράμπες στην κοιλιά, τότε πρέπει να μιλήσουμε αμέσως με ένα γιατρό. Αν, όμως, η ναυτία δεν είναι σοβαρό σύμπτωμα -για παράδειγμα, αν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε την αναμενόμενη «πρωινή» ναυτία- οι παρακάτω τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στο να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις ουσίες που προκαλούν τη ναυτία. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, συνεπώς αυτό θα μας ανακουφίσει από το απαίσιο αίσθημα. Μην το παρακάνετε, όμως. Ένα μήλο είναι αρκετό, καθώς δεν πρέπει τρώτε τροφές που έχουν υπερβολικά πολλές ίνες.

Κρακεράκια

Τα κρακεράκια μπορούν να απορροφήσουν τα γαστρικά υγρά και να μας ανακουφίσουν από την αίσθηση της ναυτίας. Ακόμα καλύτερα, λόγω των απλών υδατανθράκων τους, μας χορταίνουν (προσωρινά και) γρήγορα, που βοηθάει ακόμα περισσότερο, καθώς η πείνα επιδεινώνει τη ναυτία.


Ginger

Το ginger μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία, είτε ως συμπλήρωμα, είτε αν φτιάξουμε τσάι από μια φρέσκια ρίζα, ειδικά στην εγκυμοσύνη.

Νερό

Μικρές γουλιές νερό θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες παρενέργειες της ναυτίας, όπως ο πονοκέφαλος. Πίνετε μικρές ποσότητες, μέχρι να νιώσετε ότι το στομάχι σας αντέχει να πιείτε ένα κανονικό ποτήρι. Αν το παρακάνετε από την αρχή με το νερό, η ναυτία θα γίνει χειρότερη.

Ξηροί καρποί

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. Συνεπώς μια μικρή μερίδα ξηρών καρπών για το απογευματινό μας σνακ θα μας βοηθήσει περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Αλλά ξανά, προσέξτε την ποσότητα, καθώς σε μεγάλες δόσεις, θα κάνουν τη ναυτία χειρότερη.


Ζωμός κοτόπουλο

Η κοτόσουπα βοηθάει στο κρύωμα, αλλά είναι πολύ βαριά για τη ναυτία. Ο ζωμός, από την άλλη, όσο πιο χαμηλός είναι σε λιπαρά, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα. Ο έτοιμος ζωμός σε κύβους φτιάχνεται πανεύκολα και είναι ελαφρύς, αρκεί να βρούμε ένα προϊόν με λιγότερο αλάτι.

Μπανάνες

Αν η ναυτία σάς έχει φέρει αφυδάτωση (σε περιπτώσεις εμετού, για παράδειγμα), τότε μια μπανάνα μπορεί να είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος. Το κάλιο που περιέχει είναι απαραίτητο, καθώς ο εμετός ή η διάρροια μας το στερούν. Επιπλέον, η μπανάνα είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και δεν ασκεί περισσότερη πίεση στο στομάχι μας.


Λίγη μέντα

Μπορείτε να μασουλήσετε μερικά φύλλα φρέσκιας μέντας ή να πιείτε τσάι από μέντα και η ναυτία σας σύντομα θα έχει ηρεμήσει. Η μέντα θεωρείται αποτελεσματικό «γιατροσόφι» απέναντι στη ναυτία, με πολλές έρευνες να το επιβεβαιώνουν.


Πηγή: iatronet.gr
_