Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητηματα (2ο και 3ο μάθημα) - Της Αγγελικής Καρδαρά


Η εβδομάδα μας ξεκινάει δυναμικά με τα μαθήματά μας! Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουνίου το δεύτερο και τρίτο μάθημα με την πολύ δυνατή ομάδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, στο εξ αποστάσεως σεμινάριο μας “Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητήματα”.

 

Η φωτογραφία αντλείται από την εκδήλωσή μας στο facebook

 

Την Τρίτη η θεματική που θα εξετάσουμε αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων και την Τετάρτη θα διερευνήσουμε τον υποπολιτισμό της φυλακής, ώστε την επόμενη εβδομάδα να μπούμε στα γλωσσικά μας ζητήματα αναλύοντας τη γλώσσα της φυλακής.

 

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη εξετάζουμε την έννοια της “μεταχείρισης των κρατουμένων”, κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή, μελετάμε τις σωφρονιστικές εποχές, τις σωφρονιστικές κατευθύνσεις και βέβαια τα σωφρονιστικά συστήματα.

 

Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η «ποινική» φυλακή, μέχρι την τελική καθιέρωση των σωφρονιστικών συστημάτων, ακολούθησε μία μακρά πορεία εξελικτικών φάσεων που διαφοροποιούνται εμφανώς μεταξύ τους, γιατί στηρίζονται σε διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τη μορφή της «κατάλληλης» μεταχείρισης. Πρόκειται για τις: Σωφρονιστική Εποχή ή αλλιώς Εποχή των Σωφρονιστηρίων, Προοδευτική Εποχή, Βιομηχανική Εποχή, Εποχή της Αναμορφωτικής Μεταχείρισης και Νεο-ανταποδοτική Εποχή.

 

Μάλιστα, κατά την πρώτη και δεύτερη περίοδο δημιουργήθηκαν τα σωφρονιστικά συστήματα που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ιστορία της σωφρονιστικής. Στην Ελλάδα η θεσμοθέτηση των σωφρονιστικών συστημάτων έλαβε χώρα το 1911, οπότε ορίστηκε το απομονωτικό σύστημα στις δικαστικές και το μικτό στις κεντρικές και αγροτικές φυλακές. Το 1925 καθιερώθηκε για όλες τις κατηγορίες των ελληνικών φυλακών το προοδευτικό σύστημα.

 

Αναλυτικά, με εκτεταμένο υλικό, στο δεύτερο μάθημά μας. Ανυπομονώ για την παρουσίαση αλλά και τη δημιουργική συζήτηση που είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσει με τους εκπαιδευόμενους.

 

Νέοι κύκλοι μαθημάτων από τον Οκτώβριο του 2018. Το ενδιαφέρον σας είναι μεγάλο και ευχαριστούμε θερμά. Περιμένω τα μηνύματά σας με ερωτήσεις και σχόλια για τα σεμιναριακά μας μαθήματα στο mail μου: kardaraa@gmail.com

 

Καλή εβδομάδα!!

 

Πηγή: https://aggelikikardara.wordpress.com


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια