Μυστήριο με τους διαρρήκτες στo Mοναστήρι της Παλιανής

Tην ταυτότητα των δραστών αλλά και το εάν κρύβεται κάτι μυστηριώδες προσπαθούν να 

διαπιστώσουν οι αστυνομικοί μετά και τη νέα διάρρηξη που σημειώθηκε στο Μοναστήρι της Παλιανής προχθές τα ξημερώματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα διαρρήκτες είχαν και πάλι λεηλατήσει τη Μονή, ενώ είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τα ίδια άτομα.
Κι ενώ η προχθεσινή προσπάθεια κακοποιών στοιχείων να «αδειάσουν» την Παλιανή προβληματίζει τις αρχές, το «πάρτι» των διαρρήξεων που συνεχίζεται στο Ηράκλειο και πέριξ προκαλεί έντονους πονοκεφάλους στην ΕΛ.ΑΣ

Όπως και πριν ένα μήνα

Η τελευταία διάρρηξη έμοιαζε σε πολλά σημεία με την προηγούμενη, αφού οι ιερόσυλοι μπήκαν από το ίδιο σημείο, αδιαφόρησαν όπως και την πρώτη φορά για τον συναγερμό που ενεργοποιήθηκε, ενώ φάνηκε πως έψαχναν συγκεκριμένα πράγματα, που όμως δεν βρήκαν.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι στη διάρρηξη συμμετείχαν δύο άτομα, τα οποία είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλα και φορούσαν βαρύ ρουχισμό για να μην καταγραφεί ο σωματότυπός τους από τις κάμερες.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαρρήκτες έφτασαν στο σημείο και πέρασαν τον μαντρότοιχο γύρω στις 2 τη νύχτα της Τρίτης. Αρχικά προσπάθησαν να παραβιάσουν μια πλαϊνή πόρτα, δεν τα κατάφεραν και τελικώς μπήκαν στο εσωτερικό της εκκλησίας από μια άλλη είσοδο, επίσης από το πλάι. Κατά την παρουσία τους είχε σημάνει ήδη ο συναγερμός, αντιλήφθηκαν οι μοναχές, όμως οι δύο κουκουλοφόροι δεν πτοήθηκαν. Έσπασαν το παγκάρι το οποίο κατά πληροφορίες περιείχε εκατοντάδες ευρώ.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κινήθηκαν προς το ιερό, αναζητώντας ενδεχομένως τα χρυσά τάματα των πιστών. «Μετά και την τελευταία διάρρηξη, τα αφιερώματα είχαν μεταφερθεί σε άλλο σημείο» σχολίασε αστυνομικός.
Τον περασμένο Απρίλιο οι διαρρήκτες έδρασαν την ίδια ώρα. Είχαν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό της Μονής, περνώντας την περίφραξη και αφού έσπασαν ένα τζάμι μπήκαν στον κυρίως ναό. Οι διαρρήκτες φαίνεται πως γνώριζαν για την ύπαρξη του συναγερμού, προσπάθησαν να μην τους «πιάσει το ματάκι», όμως δεν υπολόγισαν τις κινήσεις τους και τελικώς υπήρξε ενεργοποίησή του.
Στο ναό έμειναν για ελάχιστα λεπτά, τόσα όσα χρειάστηκαν για να αρπάξουν τα τάματα των πιστών από δύο εικόνες. Είχαν μάλιστα προσπαθήσει  να αφαιρέσουν  δύο  εικόνες, δεν τα κατάφεραν όμως, αφού δεν είχαν χρόνο να τις αποσπάσουν και τράπηκαν σε φυγή.
Στη διάθεση της Αστυνομίας υπάρχει το βίντεο και εκείνης της νύχτας, όμως η εικόνα δεν είναι πολύ καθαρή, ενώ τα άτομα που απεικονίζονται ξεκαθαρίζονται με δυσκολία.
Αυτό που κατάφεραν να διαπιστώσουν οι αρχές βλέποντας τις εικόνες και τότε και τώρα  είναι ότι πρόκειται για δύο άτομα, τα οποία φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα, είχαν καλύψει το πρόσωπό τους με κουκούλες, φορούσαν γάντια και ο ένας διαρρήκτης είναι πιο εύσωμος από τον άλλο.
Θάνος Περβολαράκης - patris.gr

_